«Ηταν το παράδειγμά μου στη ζωή – ως ηθοποιός αλλά και ως μια γυναίκα πρώην χρήστης που κατάφερε να καθαρίσει και να παραμείνει «καθαρή»»… Αυτό ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων ο διάσημος ηθοποιός Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε έναν συγκινητικό αλλά και πολύ «καθαρό» αποχαιρετισμό στη μητέρα του, την οποία έχασε πριν από λίγες ημέρες.

Η ΕλσιΑν Ντάουνι πέθανε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Λος Αντζελες σε ηλικία 80 ετών. Υπήρξε η ίδια ηθοποιός και αλκοολική. Και ο διάσημος σήμερα γιος της ακολούθησε περίπου την ίδια διαδρομή, λαμπερός και ως ένα σημείο αυτοκαταστροφικός – λόγω εθισμού του στα ναρκωτικά – πρωταγωνιστής του σινεμά.

Για να αποχαιρετήσει τη μητέρα του ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ βρήκε ως καλύτερο μέσο το facebook και στον προσωπικό του λογαριασμό ανήρτησε ένα κείμενο-επικήδειο: «Οσοι εκεί έξω έχετε ακόμα τις μητέρες σας εν ζωή, ακόμα κι αν δεν υπήρξαν τέλειες, σας παρακαλώ: πάρτε τις τηλέφωνο αυτή τη στιγμή και πείτε τους ότι τις αγαπάτε με όλα τους τα λάθη…»

Η Ελσι Αν Φορντ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1934 έξω από το Πίτσμπουργκ, κόρη ενός μηχανικού που εργάστηκε στη διάνοιξη της Διώρυγας του Παναμά.

Ηθοποιός και σύζυγος του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ντάουνι του πρεσβύτερου, ήδη από ταμέσα της δεκαετίας του 70 ήταν αλκοολική. Το ταλέντο της ήταν αδιαμφισβήτητο – συχνά συνυπέγραφε τα σενάρια του συζύγου και πρωταγωνιστούσε: Κορυφαίο παράδειγμα το «Two Tons of Turquoise to Taos Tonight» του 1975, όπου ερμήνευσε 17 ρόλους!

Ωστόσο το ταλέντο της δεν έφτασε απέναντι στη μάχη της με τον εθισμό και έτσι ο γάμος της καταστράφηκε και μαζί και η καριέρα της. Το 1977 έπαιξε τον τελευταίο της ρόλο.

Μια φωτογραφία της Ελσι Αν Ντάουνι που ανήρτησε ο γιος της στο facebook

Ο γιος της ήταν το μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά, αλλά η παρέμβαση της μητέρας του ήταν αυτή που τον ώθησε να ξεφύγει από την κοκαΐνη.

«Οσο προσπαθούσα να πετύχω στη δουλειά, τόσο ο εθισμός μου με τράβαγε πίσω» γράφει στην ανάρτησή του. «Το καλοκαίρι του 2004 ήμουν σε κακά χάλια. Με πήρε τηλέφωνο ξαφνικά και της ομολόγησα τα πάντα. Δε θυμάμαι τι ακριβώς μου είπε, αλλά από τότε δεν ήπια ξανά ούτε έκανα χρήση».

Ο Ντάουνι ομολογεί πώς τα τελευταία τους χρόνια μαζί, όταν κι εκείνος ήταν νηφάλιος αλλά και εκείνη μετακόμισε στο Λος Αντζελες για να μείνει κοντά στο γιο και τα εγγόνια της, ήταν τα καλύτερα – παρόλο που το παρελθόν της είχε αφήσει πολλά προβλήματα υγείας.

«Γιορτές, χαρές με τα παδιά, εκείνη να έρχεται σπίτι με το μπαστουνάκι της. Οι επισκέψεις της όλο και αραίωναν και κατάλαβα ότι ήταν η αρχή του τέλους. Για αυτό χαρείτε τις μαμάδες σας, όσο τις έχετε….»

«Ηταν το παράδειγμά μου στη ζωή – ως άνθρωπος, ως ηθοποιός και ως πρώην χρήστης που κατάφερε να καθαρίσει και να παραμείνει υγιής. Ηταν μοναχική, αυτοσαρκαστική. Μία στωική Σκωτσεζο-Γερμανίδα από την επαρχιακή Πενσιλβάνια. Σου έσπαγε τα αρχ..ια, έκανε πείσματα και κρατούσε μούτρα με μεγάλο ταλέντο και χαρά. Αν είμαι φιλόδοξος, δουλευταράς, πιστός, κυκλοθυμικός, μεγαλομανής, σε στιγμές μανιοκαταθλιπτικός και σε άλλες ασιόδοξος – όλα τα πήρα από εκείνην. Και δε θα τα άλλαζα με τίποτα….»