Τετάρτη μεσημέρι. Δύο αδελφές 16 και 17 ετών ανεβαίνουν στον Ιερό Βράχο. Αν και έχουν έρθει από τον Πύργο Ηλείας όπου ζουν μόνιμα, δεν επιλέγουν μια βόλτα στα μαγαζιά, αλλά θέλουν να δουν την Ακρόπολη. Μόλις φτάνουν στα εκδοτήρια εισιτηρίων, τις περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη. Δεν τους επιτρέπεται η είσοδος επειδή είναι ανήλικες και ασυνόδευτες!

«Απογοητεύτηκαν», μας λέει ο πατέρας τους, εκπαιδευτικός (τα στοιχεία υπάρχουν στη διάθεση της εφημερίδας). «Πριν από λίγο καιρό είχαν πάει στην Αρχαία Αγορά και δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Δεν θα ήταν η πρώτη τους επίσκεψη στην Ακρόπολη, αλλά η πρώτη που θα πήγαιναν μόνες τους και το περίμεναν. Δεν θα έπρεπε να ενθαρρύνονται τα παιδιά να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους;».

«Δεν υπάρχει απαγορευτική διάταξη. Ο αρχαιολογικός νόμος και η σχετική νομοθεσία επιτρέπει την πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους σε νέους έως 18 ετών χωρίς περιορισμούς», μας εξηγούν ύστερα από εκτενή έρευνα στελέχη της αρμόδιας Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Τι συνέβη λοιπόν; «Οι φύλακες προτείνουν στους επισκέπτες όταν το κρίνουν απαραίτητο, σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, να αναβάλουν την επίσκεψή τους για όταν θα υπάρχουν καταλληλότερες συνθήκες, λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου. Αν επιμείνει όμως κάποιος, δεν μπορεί να του απαγορευτεί η είσοδος», εξηγεί η ίδια πηγή, που επισημαίνει ότι οι έφηβοι –ειδικά τα αγόρια –πολλές φορές επιχειρούν να ανέβουν στα τείχη με κίνδυνο να συμβεί σοβαρό ατύχημα, καθώς οι φύλακες δεν μπορούν να έχουν υπό την εποπτεία τους όλους τους επισκέπτες σε ημέρες που μπορεί να κόβονται ακόμη και 17.000 εισιτήρια.

«Σαφώς και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους νεαρούς επισκέπτες, γι’ αυτό και έχει θεσπιστεί δωρεάν είσοδος, οργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά δεν είναι εύκολο να έχεις ασυνόδευτους εφήβους σε έναν χώρο με ολισθηρά δάπεδα κι εργοτάξια», επισημαίνουν οι αρμόδιοι.

Μόνο οι άτακτοι έφηβοι κινδυνεύουν από τα ολισθηρά δάπεδα και ανεβαίνουν στα τείχη; Διότι οι απόπειρες αυτοκτονίας από τον Βράχο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Τα δε διαστρέμματα και τα κατάγματα των επισκεπτών αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. «Ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτές οι ιδιαιτερότητες, ενημερώνουμε τους επισκέπτες που μπορεί να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να έχουν κινητικά προβλήματα ή είναι γονείς με βρέφη ή νήπια. Και προτείνουμε, για παράδειγμα, σε μια μητέρα με δύο μωρά που έρχεται μόνη να επιστρέψει άλλη στιγμή, συνοδευόμενη από κάποιον που θα μπορούσε να τη βοηθήσει. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν τοποθετήσουμε ράμπες και αντιολισθητικά δάπεδα, τότε θα αλλοιώσουμε την εικόνα του Βράχου. Θα μοιάζει με mall, όχι με αρχαιολογικό χώρο».