Την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος έδειξε η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, όπως δήλωσε την Πέμπτη η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5.

«Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών.

Αναφερόμενη στις εργασίες που εκτελούνται, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή και αποχωμάτωση στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του τάφου, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο θάλαμο.

Για το θέμα της χρονολόγησης του μνημείου – ένα θέμα που έχει προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των αρχαιολόγων – η Λίνα Μενδώνη επισήμανε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή «ο πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.».

«Το ίδιο το μνημείο είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Παρουσιάζει εντελώς πρωτότυπα χαρακτηριστικά, έχει μία ιδιάζουσα σύνθεση, επομένως από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μνημείο «θα απασχολήσει πολύ κόσμο και για πολλά χρόνια».

Πιο αναλυτικά, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού είπε στον ΒΗΜΑ FM 99,5

«H ανασκαφή και αποχωμάτωση του πρώτου και δεύτερου χώρου γίνονται με υποστηλώσεις, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο χώρο. Ο πρώτος λόγος σήμερα είναι αυτός των ανασκαφέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα (π.Χ.). Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά, αλλά είναι σύνθεση πολλών χαρακτηριστικών. Η ανασκαφή αυτή θα μας απασχολήσει, όπως και το εύρημα, για πάρα πολλά χρόνια.

» Το έχουμε πει επισήμως. Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα – είδαμε, δηλαδή, το πάνω μέρος του. Μέχρι εκεί. Αυτό είδαμε. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο άνοιγμα, το συγκεκριμένο θύρωμα, είναι 96 εκατοστά. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ανασκάψει καν τον τρίτο χώρο».

Αναφορικά με τον ένοικο του τάφου η ίδια είπε: «Ο καθένας διατυπώνει υποθέσεις εργασίας (για το πρόσωπο στο οποίο ήταν αφιερωμένο το μνημείο), ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να πούμε τίποτα πριν υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα ή απόπειρες τυμβωρυχίας, ακόμη και στην περίοδο της αρχαιότητας, αλλά μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Δεν έχουμε κανένα δεδομένο ακόμα και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μπούμε στην ονοματολογία και γι’ αυτό εμείς, ως ΥΠΠΟ, πρέπει να μένουμε στα γεγονότα»

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο ιδιωτικών χορηγιών η γγ του υπουργείου Πολιτισμού απάντηση:

«Δεν είμαστε αρνητικοί, κάθε άλλο. Άλλωστε, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, αλλά προβληματικό. Επί της αρχής, όμως, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Απλώς, οι ιδιωτικές χορηγίες θα πρέπει να ελέγχονται στο βαθμό της απαίτησης προβολής του χορηγού, ώστε να μη βλάπτεται ένα μνημείο. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε μία φάση που το ΥΠΠΟ εξετάζει την αναθεώρηση επί το φιλικότερο και πιο απλό του χορηγικού νόμου, ο οποίος έχει πάρα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αποθαρρύνει στην πράξη τους χορηγούς».