χει η Σερβία τη Ζαχάρω της; Την έχει και, όπως η δική μας «Sugartown», έγινε ταινία. Στη βόρεια πλαγιά της κοιλάδας του ποταμού Νισάβα της Σερβίας είναι ανεπτυγμένο το χωριό Γκόρνι Ματέγεβατς. Βρίσκεται σε ειδυλλιακό περιβάλλον, πλην όμως δεν υπάρχουν ειδύλλια στο χωριό. Οι γάμοι σπανίζουν. Ενας στους πέντε άνδρες του γραφικού χωριού είναι ανύμφευτος.

Κι εδώ αναλαμβάνει δράση ο Πρέντραγκ Νίκολιτς. Ο 48 ετών Πρέντραγκ, Πέκα για τους φίλους και συγχωριανούς του, παίζει ακορντεόν μαζί με δυο-τρεις άλλους συντοπίτες του σε γαμήλιες τελετές και δεξιώσεις.

Με πατέρα κληρικό, που είχε στο ενεργητικό του περισσότερους από 1.000 γάμους, ο Πέκα, επίσης άγαμος, σαν σύγχρονος Δον Κιχώτης ανέλαβε μια αποστολή: να βρει νύφες για τους 200 συγχωριανούς του, συμπεριλαμβανομένης και της αφεντιάς του. Διακόσιοι γάμοι μεμιάς!

Η επιθυμία του έγινε ταινία –«Θα παντρέψω όλο το χωριό» –από τον Γέλικο Μίρκοβιτς και θα προβληθεί στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ AegeanDocs.

Διότι όπου γάμος και χαρά το AegeanDocs πρώτο. Το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη δεύτερη διοργάνωσή του, η οποία θα αναπτυχθεί σε επτά νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Σύρο, Ρόδο) με ταυτόχρονες προβολές ταινιών, αφιερώνει μια ενότητά του στον έρωτα, τον γάμο, το φλερτ.

«Αν ένα φεστιβάλ αναφέρεται μόνο στην Ιστορία και στην πολιτική, θα χάσει τον άνθρωπο και θα απευθύνεται μόνο στη μια πλευρά της ανθρώπινης συνείδησης», σημειώνει ο Κώστας Σπυρόπουλος, εμπνευστής και δημιουργός του αιγαιοπελαγίτικου φεστιβαλικού θεσμού, αιτιολογώντας την ύπαρξη της συγκεκριμένης ενότητας.

Συνολικά επτά ταινίες, μικρού ή μεγάλου μήκους, που θα προβληθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ (με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη συνεργασία των DocFest του Σέφιλντ και Dok Leipzig της Λειψίας) έχουν στο επίκεντρό τους τέτοιες εκφάνσεις της ζωής.

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ. Τη δική του προσέγγιση στον θεσμό του γάμου καταθέτει ο αμερικανός ντοκιμαντερίστας Νταγκ Μπλοκ με την ταινία «112 γάμοι». Ο αναγνωρισμένος κινηματογραφιστής («51 Birch street», «The Kids Grow Up») τα τελευταία περίπου 20 χρόνια δούλευε παράλληλα και ως εικονολήπτης γαμήλιων τελετών. «Περίεργος για το πώς εξελίχθηκε ο έγγαμος βίος αυτών των ζευγαριών, αναζήτησα τους πρωταγωνιστές των ταινιών μου», αφηγείται για τους γαμπρούς και τις νύφες που ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου και ενώπιον της κάμεράς του.

Τα δεσμά του γάμου ή η δύναμη του έρωτα και της αγάπης είναι ακρογωνιαίος λίθος σε μια σχέση; Ο προβληματισμός αναδύεται στην εξέλιξη της ταινίας «Παντρέψου με» των Ούλι Γκάουλκε και Ζανέτ Εγκερ. Με φόντο την εξωτική Κούβα, ο γερμανός Ερικ γνωρίζει την όμορφη μιγάδα Γκλάντις. Ερωτας με την πρώτη ματιά. Παντρεύονται. Γάμος εξωτικός. Εξωτική στα μάτια του, εξωτικός στα μάτια της. Η Γκλάντις με τον οκτάχρονο γιο της μετακομίζουν στη Γερμανία. Εδώ ο εξωτισμός τελειώνει. Ο γάμος τους όμως;

ΑΜΗΧΑΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ. Χωρούν στον έρωτα αριθμητικοί υπολογισμοί; Εναν άλλο προβληματισμό, στο κάδρο του γάμου και των σχέσεων, βάζει ο Τόνισλαβ Χριστόφ με την ταινία του «Love & Engineering». Η κάμερα δείχνει πόσο αμήχανοι είναι οι μηχανικοί όταν πρέπει να αφήσουν στην άκρη υπολογισμούς, επιστημονικά ευρήματα, μαθηματικούς λόγους και τύπους, και να φλερτάρουν.

Την αγάπη μέσα από τις εμπειρίες και τις διηγήσεις τεσσάρων γυναικών, οι οποίες δουλεύουν ως καθαρίστριες σε ένα εμβληματικό ξενοδοχείο του έρωτα στο Σαντιάγο της Χιλής, αποτυπώνει το φιλμάκι «The Women and the Passenger» των Βαλεντίνα ΜακΦέρσον και Πατρίσια Κορέα.

Και τα καρτούν έχουν ψυχή, όπως φαίνεται στο διάρκειας μόλις 12 λεπτών ταινιάκι «Boles» της Σλοβένας Σπέλα Κάντεζ. Βασισμένο στο μικρό μυθιστόρημα «Ο εραστής της» του Μαξίμ Γκόρκι, έχει θέμα την αναστάτωση που φέρνει στη ζωή ενός φοιτητή φιλολογίας, ο οποίος ζει σε μια φτωχογειτονιά και ονειρεύεται μια ζωή φημισμένου συγγραφέα στην πολυτελή πλευρά της πόλης, μια ηλικιωμένη πόρνη, ένοικος της ίδιας πολυκατοικίας, όταν του ζητάει να γράψει μια ερωτική επιστολή σε κάποιον άνδρα.

Το πρόγραμμα του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ AegeanDocs 2014, εκτός από το αφιέρωμα στον έρωτα, το σεξ, τον γάμο και το φλερτ, περιλαμβάνει θεματικές για την ελληνική Ιστορία, το φαινόμενο του ναζισμού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και την οικολογία, το χιούμορ και τη μελαγχολία, τον χορό, τη μουσική και το θέατρο, τα πάθη και τα χόμπι με τις μοτοσικλέτες, το ποδήλατο και το σκέιτ, αλλά και τα όνειρα των νέων που συνθλίβονται στην εποχή μας.

INFO

Διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Aegeandocs 2014, από το Σάββατο 20 έως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, με δωρεάν προβολές ταινιώνσε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λήμνο,Ικαρία, Σύρο, Ρόδο. Πληροφορίες και πρόγραμμα προβολώνστην ιστοσελίδα http://www.aegeandocs.gr.