Πρέπει ή όχι να αφαιρεθεί χώμα από τον τύμβο που καλύπτει τον τάφο της Αμφίπολης ώστε να μην επιβαρύνεται υπερβολικά η ετοιμόρροπη οροφή του θαλάμου πίσω από τις Καρυάτιδες; Σε αυτό το καίριο ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν οι επιστήμονες που προχωρούν σε σχετική μελέτη στο πλαίσιο της προσπάθειας να σώσουν την οροφή του συγκεκριμένου χώρου που έχει χαρακτηριστεί σε κατάσταση «οριακής ισορροπίας», καθώς από το βάρος του υπερκείμενου χώματος κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Την ίδια ώρα, δε, πυρετωδώς προχωρούν οι εργασίες στερέωσης της οροφής με μεταλλικές δοκούς ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ούτε οι εργαζόμενοι ούτε το μνημείο, και να μπορέσουν τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν οι ανασκαφικές εργασίες –κυρίως η αφαίρεση του χώματος που υπάρχει εντός του θαλάμου –που ενδέχεται να δώσουν τις απαντήσεις τις οποίες όλοι περιμένουν με αγωνία σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών που έχουν ταφεί στο εντυπωσιακών διαστάσεων μνημείο.
Θύμα όμως της παραφιλολογίας και της υπερβολής δεν έχει πέσει μόνο το ίδιο το εύρημα, όπως όλα δείχνουν. Πλαστή φαίνεται να είναι και η εικόνα που έχουν όσοι βρίσκονται μακριά από την Αμφίπολη σχετικά με τα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Ενδεικτικό είναι ότι φήμες κάνουν λόγο για «300 δημοσιογράφους που έχουν εγκατασταθεί στα πέριξ για την κάλυψη του γεγονότος». Γεγονός που διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς υψηλόβαθμο στέλεχος έλεγε στα «ΝΕΑ» πως πιθανόν αυτή την στιγμή να μην βρίσκεται ούτε ένας ανταποκριτής από ξένο μέσο ενημέρωσης στην περιοχή του τύμβου Καστά.
Η κίνηση δεν φαίνεται να έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις καφετέριες της περιοχής, αν και οι φήμες μιλούν περί του αντιθέτου. «Ακόμη και τον Αύγουστο, που ήταν περίοδος διακοπών και η είδηση για το εύρημα πιο φρέσκια, δεν είχαμε περισσότερο κόσμο από ό,τι συνήθως», μας λέει εργαζόμενη σε καφέ της περιοχής. «Κάποιες ημέρες είχαμε κάπως αυξημένη πελατεία, αλλά όχι κάτι αξιοσημείωτο. Η πλειονότητα περνάει, βλέπει και φεύγει. Περισσότερος είναι ο ενθουσιασμός παρά ο τζίρος».
Αλλαγή σκηνικού λόγω του ευρήματος δεν παρατηρείται ούτε στην αγορά ακινήτων. «Μέχρις στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι» λέει ο μεσίτης Μηνάς Φυλακτός, που δραστηριοποιείται επί 20 χρόνια στην περιοχή. «Δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το μέλλον. Πάντως, ώς τώρα οι πελάτες μας ούτε έχουν αποσύρει τα ακίνητα που πωλούσαν ούτε ζήτησαν να αλλάξουν τις τιμές. Οι περισσότεροι δεν έχουν προσδοκίες ότι θα βγάλουν χρήματα από τη γη τους. Αισιοδοξούν ότι θα ανοίξουν δουλειές».

Το προηγούμενο της Βεργίνας, άλλωστε, έδειξε ότι ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα δεν φέρνει απαραιτήτως και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. «Μπορεί οι επισκέπτες να αυξήθηκαν, αλλά το χωριό δεν κατάφερε να τους κρατήσει. Δημιουργήθηκαν ορισμένα ξενοδοχεία κι εστιατόρια, αλλά συνήθως είναι άδεια. Οι ντόπιοι προτιμούν να γίνουν εργάτες στην ανασκαφή ή φύλακες», σημειώνει η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα Χρυσούλα Παλιαδέλλη.