Παραιτήσεων συνέχεια στη ΝΕΡΙΤ και αποσαφήνιση από την EBU για τη Γιουροβίζιον. Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης παραιτήθηκε από μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας. Στο μεταξύ η φήμη ότι η EBU απαγορεύει στη ΝΕΡΙΤ να λάβει μέρος στη Γιουροβίζιον έφθασε έως την Ελβετία. «Εξαρτάται από τη ΝΕΡΙΤ και όχι από την EBU» απαντούσαν χθες στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμα στελέχη του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Η κρίση στη ΝΕΡΙΤ όχι μόνο δεν εκτονώθηκε αλλά δείχνει να συνεχίζεται. «Το αυτοδιοίκητο της ΝΕΡΙΤ είναι αδιαπραγμάτευτο. Οταν αυτό καταλύεται δεν έχει νόημα οτιδήποτε άλλο και κάθε προσπάθειά μας για μια ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση ακυρώνεται» δήλωσε στα ΝΕΑ ο συγγραφέας με αφορμή την αιτία της παραίτησης του Αντώνη Μακρυδημήτρη από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα την περασμένη Πέμπτη.

«Δεν πρόκειται για το εάν η ομιλία ή και η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης έπρεπε να μεταδοθούν απευθείας από τη ΝΕΡΙΤ» αποσαφηνίζει ο κ. Χωμενίδης στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο του ΕΣ της ΝΕΡΙΤ Θόδωρο Φορτσάκη. «Πρόκειται» τονίζει ο συγγραφέας «για την ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αμφισβήτησε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ τη δυνατότητά του να επιλαμβάνεται ζητημάτων που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στην αρμοδιότητα μιας δημόσιας –και ανεξάρτητης από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα –ραδιοτηλεόρασης. Και οδήγησε στην παραίτηση του καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη».

Την ώρα που η κρατική ραδιοτηλεόραση εξακολουθεί να μοιάζει με καζάνι που βράζει η EBU, έχοντας αφουγκραστεί τη φημολογία που ξέσπασε, ενημερώνει ότι εξαρτάται από την ίδια τη ΝΕΡΙΤ η ένταξή της στον ευρωπαϊκό συνασπισμό δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων και άρα η συμμετοχή στη Γιουροβίζιον (η προθεσμία υποβολής έληξε χθες).

«Η EBU δεν απαγορεύει τη συμμετοχή της ΝΕΡΙΤ στην Ενωση ούτε την αποκλείει από τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον» αποσαφήνιζαν στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμα στελέχη της από τα κεντρικά της EBU στη Γενεύη.

«Ημασταν σε συνεννοήσεις με τους επικεφαλής της ΝΕΡΙΤ για την ένταξή της. Αλλά για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με το καταστατικό της Ενωσης, πρέπει ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός να εκπέμπει ως κανονικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Αναμένουμε τη νέα ηγεσία της ΝΕΡΙΤ για να συνεχίσουμε τις επαφές. Σε ό,τι αφορά τη Γιουροβίζιον, είναι ξεκάθαρο ότι παίρνουν μέρος τα μέλη της EBU. Η ΝΕΡΙΤ αυτή τη στιγμή δεν είναι μέλος της. Εφόσον συμβεί αυτό ευνόητο είναι ότι θα λάβει μέρος στον τραγουδιστικό θεσμό. Ομως δεν είναι εφικτό μια χώρα να λάβει μέρος στη Γιουροβίζιον από τη στιγμή που έγινε μέλος της EBU 15 ημέρες νωρίτερα. Η συμμετοχή στη Γιουροβίζιον προϋποθέτει προετοιμασία. Επομένως, συνοψίζοντας, για την ελληνική εκπροσώπηση στον διαγωνισμό τραγουδιού προϋπόθεση είναι η ΝΕΡΙΤ να γίνει μέλος της EBU σε χρονική στιγμή τέτοια που να έχει το χρονικό περιθώριο να ετοιμάσει την εκπροσώπησή της στον διαγωνισμό».

Οπως έχουν τα πράγματα, τυπικά η ΝΕΡΙΤ δεν μπορεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό. «Πάντα όμως κάναμε εξαιρέσεις στο παρελθόν, και δεν αποκλείεται να κάνουμε και στο μέλλον» διευκρίνιζαν από την EBU, καταλήγοντας ότι «τέτοιες περιπτώσεις τις εξετάζουμε κατά περίπτωση. Αλλωστε η Ελλάδα κατ’ εξαίρεση συμμετείχε στον φετινό διαγωνισμό».