Διαψεύστηκε την Τετάρτη από το υπουργείο Πολιτισμού η είδηση περί ανεύρεσης δύο επιγραφών μέσα στον τάφο της Αμφίπολης.

Αντιθέτως επιβεβαιώθηκε ότι ανακαλύφθηκαν τρία κομμάτιαεπιστυλίου, μήκους περίπου 80 εκ. με ένα μέτρο και ύψους 15 εκατοστών.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε τα τρία κομμάτιαμετά τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, πίσω από τις Καρυάτιδες, μέσα στο χώμα, κατά την αποχωμάτωση του θαλάμου.

Τα ανασκαφικά ευρήματα μεταφέρθηκαν, νωρίς το πρωί, για λόγους προστασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφιπόλεως και φέρουν ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, στον προθάλαμο υπάρχουν και άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές.

Δεν βρέθηκαν επιγραφές

Η είδηση περί επιγραφών είχε μεταδοθεί νωρίτερα από μέσα ενημέρωσης που μάλιστα ανέφεραν ότι μεταφέρθηκαν ήδη στο Μουσείο προκειμένου να διαβαστούν.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, ερωτηθείς για τις σχετικές φήμες, δήλωσε:

«Το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

» Εγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του. Αντιλαμβάνεσθε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!».

Η επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΠΟΑ συνεχίστηκε την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου με την πρώτη απεικόνιση του υπό ανασκαφή τάφου και, όπως έγινε γνωστό, οι εργασίες στον λόφο Καστά συνεχίζονται με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων οριζόντια και σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο ενώ παράλληλα εκτελούνται εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφών.