Την περίοδο που έρχονταν στο φως εντυπωσιακά στοιχεία για τον τύμβο της Αμφίπολης –περιοχή με έντονη δράση αρχαιοκαπήλων –μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας διαλευκάνθηκε –και με χάπι εντ –στην Κω.

Ενα κύκλωμα αρχαιοκαπήλων που είχε βάλει στο μάτι τον κρυμμένο θησαυρό ενός θρύλου του νησιού εξαρθρώθηκε με αφορμή τον έρωτα δύο εφήβων.

Σε αυτή την περιπέτεια ενεπλάκησαν Ελληνες και Φινλανδοί και για την επιχείρηση που εξελίχθηκε σε στεριά και θάλασσα κινητοποιήθηκαν κάπου 700 κάτοικοι από την Καρδάμαινα, ομάδα αυτοδυτών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν αυτοκίνητα, καΐκια, ταχύπλοα σκάφη, τζετ σκι, ρομποτικές ιπτάμενες κάμερες και αρκετά εφέ.

Διότι η συγκεκριμένη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας –και εφηβικού έρωτα –στην Κω συμβαίνει μόνο στα χαρτιά. Για την ακρίβεια, στις σελίδες σεναρίου ταινίας ελληνοφινλανδικής παραγωγής, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στην Κω.

Στο νησί του Ιπποκράτη η «απόβαση» Φινλανδών έγινε για τις ανάγκες της νεανικής κινηματογραφικής περιπέτειας «Περιπέτεια στην Ελλάδα» (Adventure in Greece), η προβολή της οποίας από τους ελληνικούς κινηματογράφους είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου.Και είναι το πρώτο βήμα υλοποίησης του σχεδίου που διαμορφώθηκε στο μυαλό του σκηνοθέτη Ταάβι Βάρτια, προ επταετίας, για μια σειρά ταινιών στην Ελλάδα.

Με αφορμή τον καλοκαιρινό έρωτα του 15χρονου Τόνι που κάνει διακοπές με τους γονείς και τα αδέλφια του στο νησί και της Ανδριάνας, έρχεται στο προσκήνιο η δράση μιας σπείρας αδίστακτων αρχαιοκαπήλων. Εχουν καταφθάσει στην Κω με σκοπό να εντοπίσουν και να αρπάξουν έναν θησαυρό που ο θρύλος θέλει να βρίσκεται από αιώνες σε μια υποθαλάσσια σπηλιά.

Οι ξέγνοιαστες βουτιές των παιδιών μπερδεύονται με εκείνες των αρχαιοκαπήλων. Απάγουν τη μικρή Ελληνίδα για να τους οδηγήσει στον θησαυρό, ενώ ο φίλος της με τα αδέλφια του κάνουν τα πάντα για να σώσουν την Ανδριάνα και να γλιτώσουν τα πολύτιμα αντικείμενα.

Μέσα από αυτή την περιπέτεια στην Ελλάδα οι σχέσεις των τριών αγοριών θα δυναμώσουν και το ειδύλλιο της Ανδριάνας και του Τόνι θα αφήσει μια υπόσχεση για το μέλλον.

Στην «Περιπέτεια στο Αιγαίο» παίζουν οι Ιφιγένεια Τζόλα, Νούτε Κόντινε, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Στάνκογλου, Ορφέας Αυγουστίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Βίλε Μιλιρίνε, Λάουρα Μαλμιβάαρα, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης κ.ά.

Με αφορμή την ταινία ο Γιάννης Στάνκογλου ξαναβρέθηκε μπροστά από τις κάμερες μαζί με την Ιφιγένεια Τζόλα. Οι δυο τους είχαν παίξει μαζί στο τηλεοπτικό «Νησί». Τότε η Τζόλα έκανε τη σεναριακή σύζυγο του Στάνκογλου σε νεαρή ηλικία. Στην ταινία έχουν σχέση πατέρα και κόρης.

Το φιλμ, συμπαραγωγή της φινλανδικής Yellow Group και της ελληνικής Inkas Films, έγινε με τη συμμετοχή του OTE TV, την επιδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φινλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου και την υποστήριξη του ενιαίου φορέα τουρισμού Κω – Νισύρου.