Μπορεί τη Δευτέρα το βράδυ οι κερκίδες του Nokia Theatre στο Λος Αντζελες να ήταν γεμάτες αστέρια της κινηματογραφικής οθόνης όπως οι Τζούλια Ρόμπερτς, Κέβιν Σπέισι, Μάθιου ΜακΚόναχι και Μαρκ Ράφαλο, αλλά οι περισσότεροι έφυγαν με άδεια χέρια από την απονομή των βραβείων Emmy. Προφανώς η ετυμηγορία των μελών της Αμερικανικής Ακαδημίας Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών, που αναδεικνύουν κάθε χρόνο τους νικητές, δεν επηρεάζεται από τα βραβεία Οσκαρ και τις υπόλοιπες διακρίσεις που φέρουν οι υποψήφιοι καλλιτέχνες στο βιογραφικό τους.

Ετσι λοιπόν, στην 66η απονομή, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η σειρά «Breaking bad» του δικτύου ΑΜC, η οποία επικράτησε σε πέντε κατηγορίες που αφορούσαν δραματικό σίριαλ: πρώτου ανδρικού ρόλου με τον Μπράιαν Κράνστον, δεύτερου ανδρικού ρόλου με τον Ααρον Πολ, δεύτερου γυναικείου ρόλου με την Αννα Γκαν, σεναρίου και καλύτερης σειράς. Για τον Κράνστον ήταν η τέταρτη φορά που βραβεύθηκε για δραματικό ρόλο, ενώ για τον συμπρωταγωνιστή του Πολ η τρίτη. Η Γκαν τιμήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην ίδια κατηγορία, όπως και η σειρά. Τι και αν το τελευταίο επεισόδιο παίχθηκε πριν από 11 μήνες, μάλλον όσοι την ψήφισαν είχαν ιδιαίτερα καλή μνήμη. Στο στοιχείο αυτό στάθηκε και ο δημιουργός της Βινς Γκίλιγκαν, ο οποίος όταν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο δήλωσε: «Σας ευχαριστώ γι’ αυτόν τον υπέροχο αποχαιρετισμό στο σόου μας».

Στην κατηγορία του δράματος, η Τζουλιάνα Μαργκούλις κέρδισε το δεύτερο Emmy της καριέρας της για τον ρόλο της στο «Τhe good wife», ενώ ο σκηνοθέτης Κάρι Φουκουνάγκα για τη δουλειά του στις σειρές «True detective» και «Who goes there». Στις κωμικές παραγωγές ξεχώρισε το σίριαλ «Modern family» του ABC με τρία βραβεία, καλύτερης κωμικής σειράς, σκηνοθεσίας και δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον Τάι Μπαρέλ. Ο Τζιμ Πάρσονς αναδείχθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά καλύτερος κωμικός ηθοποιός για το «The Big Bang Theory», ενώ η Τζούλια Λουίζ Ντρέιφους που κέρδισε τον αντίστοιχο τίτλο στις γυναίκες για το «Veep» πήρε σπίτι της το αγαλματίδιο για τρίτη συνεχή φορά.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, βραβείο απέσπασε η τηλεταινία «The normal heart» του ΗΒΟ, όπου πρωταγωνιστούν η Τζούλια Ρόμπερτς και ο Μαρκ Ράφαλο, ενώ οι μίνι σειρές «American Horror Story: Coven» και «Sherlock» κέρδισαν από τρία Emmy καθεμία.

ΕΧΑΣΕ ΤΟ NETFLIX. Οι παραγωγές του Netflix «Orange is the new black» και «House of cards» πέρασαν απαρατήρητες από την Ακαδημία αφού δεν κατάφεραν να κερδίσουν κάποια διάκριση, επιφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στο γόητρο της διαδικτυακής πλατφόρμας που πριν από λίγες ημέρες είχε σαρώσει τα τεχνικά Emmy. Αντίθετα, η δυναμική της αμερικανικής καλωδιακής τηλεόρασης ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο αφού επικράτησε κατά κράτος σε όλες τις κατηγορίες όπου εκπρόσωποί της ήταν συνυποψήφιοι με ηθοποιούς και δημιουργούς από το Netflix.

Φέτος, αν και η τελετή ήταν αρχικά προγραμματισμένη για μια Κυριακή του Σεπτεμβρίου, οι υπεύθυνοι του δικτύου NBC έπρεπε να τη μεταφέρουν αρκετές ημέρες νωρίτερα. Σκοπός τους ήταν να μη συμπέσει με την εκπομπή του δικτύου για το αμερικανικό ποδόσφαιρο, αλλά και τα βραβεία του MTV που απονεμήθηκαν την περασμένη Κυριακή. Λεπτομέρεια που δεν άφησε ασχολίαστη ο παρουσιαστής της βραδιάς Σεθ Μάγερς.

ΓΙΑ ΤΟΝ Ρ. ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ

«Παρών στις ζωές μας»

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του κωμικού Μπίλι Κρίσταλ για τον θάνατο του φίλου και συναδέλφου του Ρόμπιν Γουίλιαμς, στο πλαίσιο του αφιερώματος στους ηθοποιούς που χάθηκαν μέσα στη χρονιά. «Είναι πολύ δύσκολο να μιλάω για εκείνον σε παρελθόντα χρόνο, γιατί ήταν τόσο παρών στις ζωές όλων μας. Για σχεδόν 40 χρόνια ήταν το λαμπρότερο άστρο στον γαλαξία της κωμωδίας». Για τη χαρακτηριστική υπερκινητικότητα του Γουίλιαμς σχολίασε: «Σκεφτόμουνα ότι αν του φορούσα σέλα, θα μπορούσα να κάτσω πάνω του το πολύ για οκτώ δευτερόλεπτα».