Θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να διαφημιστούν οι ομορφιές της χώρας μας. Ομως ο πέμπτος κύκλος της σειράς φαντασίας «Game of Thrones» τελικά δεν θα έχει άρωμα Ελλάδας. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, οι παραγωγοί της αμερικανικής σειράς ταξίδεψαν φέτος το καλοκαίρι μέχρι την Ικαρία προκειμένου να φωτογραφίσουν κάποιες από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του νησιού (το Κάστρο του Κοσκινά, το ευρύτερο τοπίο και μνημεία της Ικαρίας, το βραχώδες ακρωτήριο Δράκανο) και να τις χρησιμοποιήσουν ως σκηνικό στα επεισόδια του πέμπτου κύκλου που θα αρχίσουν να γυρίζονται μέσα στον Αύγουστο.

Η γραφειοκρατία όμως στάθηκε ικανό εμπόδιο ώστε να αποθαρρύνει τους τηλεοπτικούς παραγωγούς οι οποίοι αντικατέστησαν το νησί του Ανατολικού Αιγαίου με τη Σεβίλλη της Ισπανίας και συγκεκριμένα το μεσαιωνικό κάστρο Αλκαζάρ. «Τα φυσικά τοπία και η αρχιτεκτονική των κτιρίων στην Ισπανία είναι ιδανικά για τα νέα επεισόδια» δήλωσε ο Τζέι Ρόουι, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας παραγωγής HBO.

Οι Αρχές της Ισπανίας δηλώνουν ικανοποιημένες με την έκβαση της ιστορίας, έστω και αν η Σεβίλλη τελικά επικράτησε ως εναλλακτική λύση. Οι προβλέψεις άλλωστε για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες (το ποσοστό ανεργίας στον ισπανικό Νότο αγγίζει το 35%), πόσω μάλλον όταν ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, δήλωνε τον περασμένο Απρίλιο ότι η σειρά φέρνει στα ταμεία της χώρας 25 εκατ. ευρώ ετησίως. Στους τέσσερις πρώτους κύκλους της σειράς τα τοπία της Βόρειας Ιρλανδίας τροφοδότησαν το «Game of Thrones» με πλούσιο οπτικό υλικό, αφού εκεί γυρίστηκαν οι σκηνές που αφορούν τις βόρειες περιοχές του βασιλείου.

Μπορεί η προσπάθεια ανάδειξης της Ικαρίας να ναυάγησε, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τα Μετέωρα. Στον πρώτο κύκλο της σειράς ο νάνος Τίριον βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, στην πιο ψηλή κόγχη του κάστρου Ιρι στην κοιλάδα του Βέιλ. Μπροστά του όμως διακρίνονται οι επιβλητικοί βράχοι των Μετεώρων, που λειτούργησαν ως ψηφιακό φωτογραφικό φόντο. «Αυτό το μέρος είναι πραγματικά μαγικό» έγραφε η «Huffington Post». «Οι βράχοι που φθάνουν στα 1.300 πόδια και μοιάζουν να αιωρούνται στον αέρα είναι ανεξερεύνητοι από τους τουρίστες. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει. Ο ρόλος των Μετεώρων στο «Game of Thrones» σαν κοιλάδα του Βέιλ θα μπορούσε να μετατρέψει την περιοχή σε προορισμό για τους φανατικούς της σειράς».