Κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για πρώτη φορά τα ημερολόγια που κρατούσε στα πεδία των μαχών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο βρετανός ποιητής Ζίγκφριντ Σασούν.

Η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Cambridge ανέλαβε την ψηφιοποίηση ενός αρχείου με 23 πολεμικά ημερολόγια και 2 σημειωματάρια ποίησης του σπουδαίου ποιητή. Τα εν λόγω αρχεία υπήρχαν στη συλλογή της από το 2009.

Μέχρι σήμερα, μόνο ο επίσημος βιογράφος του Σασούν είχε πρόσβαση στο πλήρες, 4.100 σελίδων, αρχείο του ποιητή, λόγω της εύθραυστης κατάστασής του.

Τα πολεμικά ημερολόγια που ψηφιοποιήθηκαν είναι ιδιαιτέρως σημαντικά και «δεσπόζουσας σημασίας», σύμφωνα με βιβλιοθηκονόμο του πανεπιστημίου Cambridge της Βρετανίας.

Τα αρχεία που διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο από την προηγούμενη Παρασκευή, αποκαλύπτουν με λεπτομέρεια στον αναγνώστη κάθε πτυχή της ζωής στην πρώτη γραμμή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Σασούν ως γνήσιος ποιητής πολέμου περιγράφει τη ζωή στα χαρακώματα με σαφήνεια ακολουθώντας πάντα τη χαρακτηριστική γραφή του. Μάλιστα, στα σπάνια αυτά ντοκουμέντα εξιστορείται, μεταξύ άλλων, η στιγμή που ο Σασούν πυροβολήθηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή στη Μάχη του Αρράς και σε ένα σκίτσο, με την περιγραφή «ηλιόλουστη εικόνα της κολάσεως», απεικονίζεται ο ίδιος στην πρώτη μέρα της Μάχης του Σομμ.

Οι παρατηρήσεις του συχνά συνοδεύονται από σκίτσα με μολύβι ή μελάνι, σημειώσεις για στρατιωτικές ενημερώσεις, διαγράμματα των χαρακωμάτων, ενώ φέρουν και ίχνη του πολέμου με λάσπη και λιωμένο κερί επάνω στις σελίδες.

Εκτός των ιστορικών, πολλοί θα βρουν σε αυτό το αρχείο ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό εγχειρίδιο. Όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί, η δημοσίευση αυτών των στοιχείων είναι πολύ σημαντική γιατί «παρουσιάζουν σε βάθος τον τρόπο που βιώθηκε η φρίκη, η ανδρεία και η ματαιότητα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου απ’ όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου και στα χαρακώματα».

Μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε την ψηφιοποίηση αυτών των σπάνιων εγγράφων είπε: «Είναι τιμή μας που καταφέραμε να τα διαθέσουμε σε όλους, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου για την 100η επέτειο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Το έργο του Σασούν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την προσωπική του εμπειρία ως επιτελής αξιωματικός του Μεγάλου Πολέμου και έχει χαρακτηρισθεί ο κορυφαίος ποιητής πολέμου της γενιάς του.

Στη συλλογή που κυκλοφόρησε πρόσφατα περιλαμβάνεται, μέχρι σήμερα, ανέκδοτο υλικό, όπως το ποίημα «Absolution-Aφεση» που θεωρείται το πρώτο του ποίημα πριν κληθεί να υπηρετήσει τη Βρετανία στον πόλεμο, καθώς και προσχέδια από τα πρώτα του ποιήματα.

Η περίοδος που καλύπτουν χρονικά τα ημερολόγια του μεγάλου ποιητή ξεκινά από την πρώτη του στράτευση, όταν υπηρέτησε στο Δυτικό Μέτωπο και την Παλαιστίνη και συνεχίζεται μέχρι και τα μεταπολεμικά χρόνια έως το 1972 και από το 1931-32.

Μάλιστα, η ερευνήτρια Κάθριν Ρίλι έχει μετρήσει 2.225 άγγλους ποιητές του πολέμου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ζίγκφριντ Σασούν. Ο ίδιος μαζί με άλλους ποιητές της γενιάς του, υπήρξαν από τους πρώτους που θέλησαν να αποτυπώσουν τη φρίκη ενός πολέμου που ενέπνευσε πλήθος καλλιτεχνών σε όλον τον κόσμο.