Με πολλές ενδιαφέρουσες πρεμιέρες, δίχως όμως το «ελληνικό στοιχείο» (παρά τις φήμες που μιλούσαν για συμμετοχή του «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη), το 71ο Φεστιβάλ Βενετίας αναμένεται να κάνει δυναμικό άνοιγμα στις 27 Αυγούστου. Μόλις χθες, στην επίσημη συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης που διοργανώθηκε στο St Regis Hotel της Ρώμης, ο πρόεδρος Πάολο Μπαράτα ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Ανάμεσα σε αυτές, το «Manglehorn», η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Αλ Πατσίνο σε πρωταγωνιστικό ρόλο (σκηνοθετεί ο ικανός στο δράμα Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν), το «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου (που επαναφέρει στο προσκήνιο τον Μάικλ Κίτον), το «Good Kill» του Αντριου Νίκολ («Gattaca»), το «A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence» του πολυαγαπημένου των σινεφίλ Ρόι Αντερσον αλλά και ο «Παζολίνι» του Εϊμπελ Φεράρα. Ταινία θα έχει και ο Φατίχ Ακίν, με τίτλο «The Cut» –ταινία που ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε αποσύρει από το Φεστιβάλ Καννών μόλις πριν από μερικούς μήνες. Τη λίστα των ξακουστών δημιουργών συμπληρώνουν το «The Postman’s White Nights» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι και κυρίως το «La Rançon De La Gloire» του Ξαβιέ Μπουβουά που πριν από κάποια χρόνια είχε φύγει από τις Κάννες με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το σπουδαίο «Ενώπιον Θεού και ανθρώπων».
Στο εκτός διαγωνιστικού πρόγραμμα όμως συναντά κανείς εξίσου ενδιαφέρουσες συμμετοχές. Για παράδειγμα, ο Αλ Πατσίνο είναι παρών και εδώ, στην «Ταπείνωση», μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Φίλιπ Ροθ, σε διασκευασμένο σενάριο και σκηνοθεσία του Μπάρι Λέβινσον (με τον οποίο ο Πατσίνο έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν). Ακολουθεί το «She’s Funny That Way», η νέα ταινία του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς που μπορεί να βασίλευε στο Χόλιγουντ των 70s, τώρα όμως σπάνια εμφανίζεται στο φιλμικό προσκήνιο (πρωταγωνιστεί η Τζένιφερ Ανιστον, παρακαλώ). Και για τον όλο ντόρο του πράγματος, πάρτε κι έναν Λαρς Φον Τρίερ που θα προβάλλει στο νησί του Λίντο το director’s cut του δεύτερου μέρους του «Nymphomaniac», μια ταινία που εν τέλει προκάλεσε πολλές συζητήσεις δίχως όμως να κόψει και τα αναμενόμενα εισιτήρια.

Πάντως, η ανακοίνωση του προγράμματος δεν αναιρεί την ύπαρξη «έκτακτων» συμμετοχών.

Θυμίζουμε ότι πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής θα είναι ο φημισμένος πλέον συνθέτης Αλεξάντερ Ντεσπλά. Την αφίσα της διοργάνωσης κοσμεί το διάσημο «παγωμένο» καρέ των «400 Χτυπημάτων» του Φρανσουά Τριφό, επεξεργασμένο από τον καλλιτέχνη Σιμόν Μάσι –υπεύθυνος και για το φιλμάκι που προβάλλεται πριν από κάθε προβολή τα τελευταία τρία χρόνια στη Βενετία.