Το 1960 ο Λέοναρντ Κοέν βρέθηκε στην Υδρα και την αγάπησε. Το νησί με τα πέτρινα σπίτια, όπου δεν υπάρχουν αυτοκίνητα αλλά μόνο γαϊδούρια για να εκτελούν εργασίες και μεταφορές, άγγιξε τον καναδό καλλιτέχνη που θέλησε να αποκτήσει ένα τέτοιο παλιό σπίτι στο νησί. Και το βρήκε. Εγραψε μάλιστα γι’ αυτήν την αγορά στη μητέρα του: «Ζω σε έναν λόφο και η ζωή εδώ μοιάζει να είναι ίδια κι απαράλλακτη για περισσότερα από 100 χρόνια». Και έμεινε πολλά καλοκαίρια ανάμεσα στους Υδραίους, φέρνοντας την οικογένεια και τους φίλους του. Και τη Νορβηγίδα Μαριάνε Ιλεν, για την οποία έγραψε το «So long Marianne» και με την οποία έζησε μερικά από τα πιο δημιουργικά και ποιητικά χρόνια της ζωής του.

Ο γιος του Ανταμ, από τον γάμο του με την Αμερικανίδα Σουζάν Ελροντ, συνεχίζει την παράδοση των παρατεταμένων καλοκαιρινών διακοπών του στην Υδρα. Κι αν κάποιοι (περασμένοι) μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου πέρασαν χωρίς ο Λέοναρντ να επιστρέφει, ο Ανταμ είναι ήδη στο νησί. Εφτασε ήδη από το Λος Αντζελες και επιβλέπει κάποιες εργασίες  επισκευής – κυρίως μονώσεις – του σπιτιού. Από αυτές που είναι απαραίτητες κάθε τόσο ώστε η υγρασία του θαλασσινού καιρού να μη φθείρει τις πέτρες και τη στέγη με τα κεραμίδια.

Ο Ανταμ Κοέν είναι με φίλους και συνεργάτες στο σπίτι του πατέρα του και δουλεύει πάνω στα τραγούδια του νέου άλμπουμ που ετοιμάζει. Το πρώτο σινγκλ «We go home» ήδη κυκλοφορεί online και έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα συμπληρώσει τα υπόλοιπα μουσικά κομμάτια. Στο μεταξύ ενημερώνεται για τις προσπάθειες που κάνουν οι φίλοι του Λέοναρντ Κοέν να γιορτάσουν στις 21 Σεπτεμβρίου τα γενέθλια του πατέρα του στην Υδρα. Φέτος συμπληρώνει τα 80 και μια ομάδα Υδραίων ενώνεται με το φαν κλαμπ των Κοέν για να χτίσουν κι ένα παγκάκι αφιερωμένο σε εκείνον.

Οι αναμνήσεις της Μαριάνε Ιλεν από τα επτά χρόνια που έζησε περιδιαβαίνοντας τα στενά σοκάκια της Υδρας μαζί με τον Λέοναρντ Κοέν έγιναν βιβλίο. Ο νορβηγός δημοσιογράφος Καρλ Χεστχάμαρ άκουσε την ιστορία της και την κατέγραψε, προσθέτοντας φωτογραφίες εποχής καθώς και τα ερωτικά σημειώματα του Κοέν. Η αγγλική έκδοση του βιβλίου «So long Marianne. A love story» μόλις κυκλοφόρησε από τον οίκο ECW Press. Το φως της Υδρας, οι μέρες μιας άλλης ζωής και η αγάπη των ξένων βγαίνουν από τις σελίδες του βιβλίου. Και ίσως συναντηθούν με  τις προθέσεις των ίδιων ανθρώπων για ένα πιθανό ραντεβού τον Σεπτέμβρη.