Πέρασε ένας χρόνος και η επιγραφή στο Πτι Παλαί στο Παγκράτι ίδια και στενόχωρη: «Καλό καλοκαίρι. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη». Αδειασαν οι βιτρίνες από φωτογραφίες και αφίσες και γέμισαν επικήδειους οι εφημερίδες. Για τις αίθουσες που χάνονται μαζί με το ενδιαφέρον του ελληνικού κινηματογραφικού κοινού. Τα τελευταία νέα όμως είναι ευχάριστα: Το Πτι Παλαί θα επαναλειτουργεί από τις 25 Σεπτεμβρίου, αυτή τη φορά υπό την εποπτεία των αδελφών Στεργιάκη. Ετσι, η αγαπημένη αίθουσα θα διατηρήσει το καλλιτεχνικό της προφίλ, έστω και ως μικρό «αδελφάκι» του Αστυ στην Πλατεία Κοραή της Πανεπιστημίου. Αλλωστε η Ama Films, η οικογενειακή επιχείρηση δηλαδή, είχε χάσει πολλές αίθουσες τα τελευταία χρόνια: το Αττικα και το Art Studio στην Πλατεία Αμερικής, αλλά και το θρυλικό Αλφαβιλ στη Μαυρομιχάλη.

Και το αθηναϊκό κέντρο όμως θρηνεί. Χάθηκαν το Μπρόντγουεϊ και το Αστορ (που χώθηκε μέσα σε μια στοά και εκεί «εξαφανίστηκε» καθώς ο κόσμος το είχε συνηθίσει αλλού), ενώ ακόμη περιμένουμε τον Απόλλωνα και το Αττικόν στη Σταδίου να… επιστρέψουν, καθώς χρόνια μετά τις σοβαρές ζημιές στις προσόψεις τους αυτές παραμένουν καλυμμένες με προστατευτικά φύλλα αλουμινίου, δίχως να έχει ανακοινωθεί κάποια επικείμενη προσπάθεια ανακαίνισης ή επαναλειτουργίας τους. Ακολούθως, στον Πειραιά εξαφανίστηκαν το Παλλάς, το Ολύμπιον, το Σπλέντιτ, το Κάπιτολ, πρόπερσι το Ζέα και το Αττικόν (που φυτοζωεί χτυπημένο από τη δημοτική αδιαφορία) –ενώ η πόλη δεν διαθέτει πια θερινά σινεμά στο κέντρο της.

Ενέργειες όμως γίνονται ακόμα και τώρα, που η κρίση χτυπά στο «ψαχνό». Και ένα καλό παράδειγμα είναι το σινεμά Αστρον στους Αμπελοκήπους: χρειάστηκε να οργανωθούν ποδηλατοδρομίες, να συγκεντρωθούν χίλιες υπογραφές αλλά και να σταλούν 2.000 κάρτες προς τους υπουργούς Πολιτισμού αυτών των χρόνων για να σωθεί η αίθουσα, η πρώτη χειμερινή της περιοχής.

Ομοίως «αναστήθηκε» και η Αλκυονίς, ως πολυχώρος πολιτισμού με θεματικά αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς, με εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και με εκδηλώσεις εναλλακτικές. Στο μεταξύ και μόλις πριν από έναν μήνα το μοναδικό θερινό σινεμά στη Μεταμόρφωση, το Cine Νέα Ανεμώνα, άνοιξε ξανά τις πύλες του στον χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου.