«Σε 10 χρόνια, θα είμαι 30 χρονών και μπορεί να έχω ένα μωρό», δήλωνε το 2004 η Έιμι Γουάινχαουζ σε συνέντευξη, που δεν είχε δημοσιευτεί ποτέ μέχρι σήμερα, τρία χρόνια από τον θάνατό της.

Η τραγουδίστρια με τα πέντε Γκράμι και τις εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων μίλησε τον Ιανουάριο του 2004 σε έναν δημοσιογράφο για τη ζωή και τα όνειρά της.

Τέσσερις μήνες πριν δώσει αυτή τη συνέντευξη, η Έιμι Γουάινχαουζ είχε μόλις κάνει ελαφρώς αισθητή την παρουσία της στο ευρύ κοινό με την κυκλοφορία του πρώτου της δίσκου με τίτλο «Frank». Τότε, η Έιμι ήταν σχεδόν άγνωστη ακόμα και στη Βρετανία, αλλά το άλμπουμ της ξαφνικά διαδόθηκε και κατάφερε να φτάσει στη 13η θέση των μουσικών charts.

Με ιδιαίτερα αισιόδοξες δηλώσεις για το μέλλον της επαγγελματικής, αλλά και προσωπικής της ζωής η 20χρονη, τότε, τραγουδίστρια ήταν «πολύ ομιλητική διανύοντας μια καλή περίοδο στη ζωή της, πριν αρχίσει τις καταχρήσεις και τα ναρκωτικά, με υγιές σωματικό βάρος, και ελάχιστα τατουάζ», όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Τζον Μαρς, που πήρε τη συνέντευξη για λογαριασμό ενός εβδομαδιαίου περιοδικού.

Η συνέντευξη δεν δημοσιεύθηκε ποτέ γιατί ο αρχισυντάκτης δεν θεώρησε ότι το πρόσωπο της Γουάινχαουζ θα ενδιέφερε τους αναγνώστες…

Μιλώντας για το πώς φαντάζεται τον εαυτό της σε λίγα χρόνια, είπε: «Μετά από 10 χρόνια θα είμαι 30, οπότε θα έχω ίσως ένα μωρό. Θα έχω βγάλει δεύτερο δίσκο και μερικά εμπορικά άλμπουμ, ενώ θα έχω κρατήσει τη δική μου αληθινή μουσική για τους μεγάλους δίσκους».

Ωστόσο, η Έιμι Γουάινχαουζ δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει τα όνειρά της καθώς στα 27 της βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Κάμντεν του Λονδίνου, στις 23 Ιουλίου του 2011. Αιτία του θανάτου της ήταν η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μετά από μια μεγάλη περίοδο αποτοξίνωσης, ενώ η υγεία της ήταν εμφανώς βεβαρημένη από τη χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάληξη της φέρει ο επί χρόνια σύντροφός της, Μπλέικ Φίλντερ Σίβιλ. Το 2004, όταν εκείνη παραχωρούσε αυτήν τη συνέντευξη, είχε μόλις γνωρίσει τον Μπλέικ, τον οποίο και παντρεύτηκε τον Μάιο του 2007. Ο θυελλώδης γάμος τους έληξε μόλις δύο χρόνια αργότερα, ενώ είχαν ήδη και οι δύο πολλά προβλήματα με ναρκωτικά.

Τότε, όμως, εκείνη δήλωνε αναφερόμενη στον Μπλέικ: «Υπάρχει κάποιος στη ζωή μου. Δε θα είχα χρόνο για κάποιον που θα θεωρούσα ότι παίζει μαζί μου. Δε θα ήμουν με έναν άνδρα που θα με φοβόταν, αλλά δε νομίζω ότι οι άντρες με φοβούνται, δηλαδή κοίτα με, είμαι μικροσκοπική. Δε νομίζω ότι μπορώ να βλάψω κάποιον, είμαι καλό κορίτσι».

Η ίδια μάλιστα δήλωνε ότι στο μέλλον βλέπει τον εαυτό της με οικογένεια και παιδιά, της φαινόταν όμως περίεργο που τα όνειρα της για οικογενειακή ζωή σπάνια περιελάμβαναν την παρουσία ενός άνδρα στο πλευρό της,

Όσον αφορά τη μητρότητα έλεγε: «Πιστεύω ότι θα είμαι καλή μαμά, δηλαδή το ελπίζω. Ελπίζω να μην είμαι χάλια μαμά. Θέλω να κάνω πολλά παιδιά, τουλάχιστον πέντε, και θα δουλεύω από το σπίτι για να είμαι κοντά τους, Φαντάζομαι να έχω ένα στούντιο στο σπίτι και να τραγουδάμε μαζί, θα είναι πολύ γλυκό».

Μεταξύ άλλων, η Έιμι μίλησε και για τα παιδικά της χρόνια και τις φήμες για την έντονη επαναστατικότητά της.

«Δεν ήμουν ταραξίας, αλλά σίγουρα δε συμμορφωνόμουν εύκολα με οτιδήποτε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι δεν τα πήγαινε καλά με την εξουσία και δεν ήθελε να της λένε τι να κάνει.

Στο τέλος της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος τη ρώτησε πώς θα ήθελε να τη θυμούνται: «Θα ήθελα να με θυμούνται ως κάποια που δεν ικανοποιούνταν με μία μονοδιάστατη μουσική… ως κάποια που ήταν πρωτοπόρος. Έχω πολύ χρόνο μπροστά μου για να το καταφέρω αυτό και είναι συναρπαστικό. Έχω πολύ χρόνο να κάνω μουσική», απαντά.