«Ρυτιδιασμένα γεροντάκια που προσπαθούν να ξαναζήσουν τη νιότη τους και να βγάλουν έναν σκασμό χρήματα» χαρακτήρισε τους Monty Python ο τραγουδιστής των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ.

Και πριν προλάβει κανείς να απορήσει, ο Τζάγκερ έκανε τις δηλώσεις αυτές αστειευόμενος, σε βίντεο που προβλήθηκε στη συνέντευξη Τύπου της παλιοπαρέας, εν όψει των 10 παραστάσεων που ξεκινούν την Τρίτη και θα τελειώσουν στις 20 Ιουλίου.

Στο εν λόγω βίντεο ο βοηθός του Τζάγκερ τον ρωτά αν θέλει εισιτήρια για τις παραστάσεις της κωμικής ομάδας.

Ο τραγουδιστής που παρακολουθεί έναν αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλου με τον Τσάρλι Γουάτς, επίσης μέλος των Rolling Stones, δηλώνει: «Ποιος θέλει να το ξαναδεί αυτό; Ήταν αστείο τη δεκαετία του 1960».

Το βίντεο στρέφει τα σαρκαστικά του βέλη τόσο «κατά» των Python, όσο και του ίδιου του Τζάγκερ, ο οποίος δηλώνει: «Ο καλύτερος (από τους Monty Python) πέθανε πριν από χρόνια. Ίσως τη δεκαετία του 1970 να ήταν φανταστικά -ήταν ό,τι πιο αστείο υπήρχε. Αλλά (τώρα) τα έχουμε όλα ξαναδεί. Τα έχουν όλα ανεβάσει στο YouTube».

Ο βοηθός του Τζάγκερ τον ρωτά τι τραγούδια θα πει στην επόμενη συναυλία των Rolling Stone. «Ξεκινήστε με κάτι που ξέρουν όλοι, όπως το Let’s Spend the Night Together, στη συνέχεια βάλτε το Get off my Cloud, μετά το Satisfaction». Ο βοηθός του προτείνει το σκετσάκι των Πάιθον «Dead Parrot Sketch». Και ο Τζάγκερ απαντάει: «Ναι, το Dead Parrot Sketch».

Στο συγκεκριμένο σκετς -ένα από τα διασημότερα των Πάιθον- εμφανίζεται ο Τζον Κλιζ να πηγαίνει σε ένα κατάστημα με κατοικίδια τον παπαγάλο του επειδή πέθανε. Ο Μάικλ Πέιλιν, που παίζει τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, τον διαβεβαιώνει ότι «δεν πέθανε, κοιμάται» και ακολουθούν πέντε λεπτά με παράλογα και ξεκαρδιστικά λογοπαίγνια.

Ο εν λόγω… ψόφιος παπαγάλος, αλλά και χορεύτριες gogo, καθώς και ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ θα εμφανιστούν στο σόου των Μόντι Πάιθον οι οποίοι, 30 χρόνια μετά την τελευταία τους κοινή δουλειά, θα ξαναβρεθούν από αύριο, Τρίτη, στη σκηνή για δέκα παραστάσεις στο Λονδίνο.

Ο Τζον Κλιζ, ο Μάικλ Πέιλιν, ο Τέρι Γκίλιαμ, ο Έρικ Άιντλ και ο Τέρι Τζόουνς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα υποσχέθηκαν ότι το θέαμα θα είναι εντυπωσιακό και, εννοείται, θεοπάλαβο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος που όλα πήγαν καλά» τόνισε ο Έρικ Άιντλ, που ανέλαβε να σκηνοθετήσει την παράσταση.

Το θέαμα, ο προϋπολογισμός του οποίου έφτασε τα 5,6 εκατομμύρια ευρώ, θα περιλαμβάνει διάφορα σκετς, τραγούδια και χορούς, θα είναι δηλαδή ιδιαίτερα πληθωρικό, όπως είπαν οι πέντε Python που σήμερα διανύουν όλοι τους την όγδοη δεκαετία της ζωής τους.

«Είμαι ήδη εξαντλημένος μετά από το πρώτο νούμερο» αστειεύτηκε το 71χρονος Πέιλιν, μετά από κοπιαστικές πρόβες δύο εβδομάδων.

Η παράσταση τιτλοφορείται «One Down, Five to Go» (δηλαδή σε ελεύθερη απόδοση «Ένας στο χώμα, απομένουν πέντε») προς τιμή του έκτου μέλους της ομάδας, του Γκρέιαμ Τσάπμαν ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 1989.

Η O2 Arena όπου θα παίξουν οι Μόντι Πάιθον αναμένεται ότι θα είναι κατάμεστη από 14.000 θεατές κάθε βράδυ. Όταν ανακοινώθηκε η επανένωσή τους και η επιστροφή τους στη σκηνή, τον περασμένο Νοέμβριο, τα εισιτήρια της πρώτης παράστασης εξαντλήθηκαν μέσα σε 44 δευτερόλεπτα.

Οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν επίσης από τις ταινίες του 1975 Οι Μόντι Πάιθον και το Άγιο Δισκοπότηρο και του 1979 Ένας προφήτης μα τι προφήτης – στην τελευταία ο Τσάπμαν έπαιζε έναν απλό άνθρωπο που κατά λάθος τον περνούν για προφήτη.

Τριάντα χρόνια μετά το Νόημα της ζωής, την τελευταία τους ταινία, οι Μόντι Πάιθον υποσχέθηκαν ότι θα αναβιώσουν τις σημαντικότερες επιτυχίες τους, με guest star τον Στίβεν Χόκινγκ. Ωστόσο, δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις για την εμφάνιση του διάσημου αστροφυσικού και τον «ρόλο» που θα έχει στη σκηνή.

Η τελευταία παράσταση, στις 20 Ιουλίου, θα αναμεταδοθεί απευθείας σε κινηματογραφικές αίθουσες σε όλον τον κόσμο, ως ένα «τελευταίο αντίο» της ομάδας στους πιστούς οπαδούς της.

«Είναι προτιμότερο να το κάνουμε μία φορά καλά, στην Αγγλία, όπου ξεκίνησαν όλα και μετά να σταματήσουμε» τόνισε ο Τζον Κλιζ.

Στην Ελλάδα, η παράσταση θα προβληθεί ζωντανά στον κινηματογράφο Δαναό.