Στην τιμή των 40 εκατ. ευρώ πωλήθηκε τη Δευτέρα ύστερα από δημοπρασία που έγινε στο Λονδίνο ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς πίνακες του Κλοντ Μονέ. Η τιμή για το έργο του γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, το οποίο φέρει τον τίτλο «Νυμφαίας», είναι η δεύτερη υψηλότερη που έχει ποτέ καταβληθεί για πίνακά του,γεγονός που υποδηλώνει πως οι συλλέκτες έργων τέχνης συνεχίζουν να τροφοδοτούν με ρευστό την αγορά.

Οι προσφορές για το συγκεκριμένο έργο με τα νούφαρα σε τετράγωνο καμβά, που δημιουργήθηκε το 1906, διήρκησαν περίπου δέκα λεπτά όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία επισημαίνει το ότι ανάμεσα στο πλήθος με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές συγκαταλέγονταν και ασιάτες διαπραγματευτές. Στο τέλος οι προσφορές στη δημοπρασία που διοργάνωσε ο οίκος Sotheby’s ανέβαιναν κατά 250.000 στερλίνες!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και το ότι 2010 ο ίδιος ακριβώς πίνακας είχε τεθεί σε δημοπρασία και δεν κατάφερε να «πιάσει» ούτε την τιμή εκτίμησης.

Για το τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, οι διοργανωτές της εκδήλωσης εξηγούν ότι «απλώς αυτή τη φορά η αρχική τιμή ήταν πιο ρεαλιστική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τιμές δεν κινήθηκαν και πάλι σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Από τα 46 έργα που διατίθεντο προς πώληση, μόνο τέσσερα δεν κατάφεραν να φτάσουν την αρχική τιμή εκτίμησης, ενώ το συνολικό ποσό που αντλήθηκε ανήλθε στα 148 εκατ. ευρώ.

«Οι αγοραστές προέρχονταν από σχεδόν όλα τα μέρη της γης και ενδιαφέρονταν κυρίως για έργα φημισμένων ιδιωτικών συλλογών. Αν και δεν έχω ακόμα στη διάθεσή μου την πλήρη γεωγραφική κατανομή, είμαι σίγουρη πως η συμμετοχή ήταν παγκόσμια» σχολίασε εκπρόσωπος του οίκου Sotheby’s.

«Το γεγονός ότι δαπανούνται τόσο μεγάλα ποσά για την αγορά τέχνης αντανακλά το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και ταυτόχρονα δηλώνει πως τα σπουδαία έργα των μεγάλων ζωγράφων εξακολουθούν να αποτελούν στόχο για τους συλλέκτες κινώντας τα νήματα της αγοράς», προσέθεσε.

Το δεύτερο εξίσου ακριβοπληρωμένο έργο ήταν μια «Σύνθεση Κόκκινου, Μπλε και Γκρι» (1927) του φημισμένου μοντέρνου ολλανδού ζωγράφου Πιτ Μοντριάν, η οποία πωλήθηκε για 18 εκατ. ευρώ.