Θύελλα συζητήσεων, στη Γαλλία και στον υπόλοιπο κόσμο, προκάλεσαν οι δηλώσεις του κορυφαίου σκηνοθέτη Ζαν-Λικ Γκοντάρ υπέρ του Εθνικού Μετώπου και της τοποθέτησης της προέδρου του, Μαρίν Λεπέν, στην πρωθυπουργία της χώρας.

Το «τρομερό παιδί» της Νουβέλ Βαγκ, σκηνοθέτης ταινιών όπως «Ο τρελός Πιερό», «Ζούσε τη ζωή της», «Η περιφρόνηση», και «Με κομμένη την ανάσα», έκανε τις επίμαχες δηλώσεις αναφερόμενος στα αποτελέσματα της πρόσφατης εκλογικής μάχης στη Γαλλία, που βρήκε το Εθνικό Μέτωπο ιδιαιτέρως ενισχυμένο.

«Ηλπιζα το Εθνικό Μέτωπο να φτάσει στην κορυφή», είπε μιλώντας στη γαλλική Le Monde και συμπλήρωσε ότι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έπρεπε να αναθέσει την πρωθυπουργία της χώρας στη Μαρίν Λεπέν.

Λίγο αργότερα ο Γκοντάρ επανήλθε στο θέμα, λέγοντας ότι η Λεπέν θα μπορούσε να αναλάβει για λίγο, «τουλάχιστον μέχρι να κινηθούν τα πράγματα. Μέχρι να γίνει κάτι, έστω και στα ψέματα, ώστε να κινηθεί λίγο η κατάσταση».

Πριν από λίγες ημέρες ο Γκοντάρ τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών για την ταινία του «Adieu au Langage».