Σε ηλικία 83 ετών, πέθανε ο Γκόρντον Γουίλις, διευθυντής φωτογραφίας σε ταινίες όπως ο «Νονός» και ο «Νευρικός Εραστής».

Γεννημένος το 1931 στη Νέα Υόρκη, ο Γουίλις έγινε γνωστός ως ο «Πρίγκιπας του Σκότους», για την περίτεχνη χρήση των σκιών, σε διάσημες ταινίες που της δεκαετίας του ’70, παρατσούκλι που του απέδωσε ο διευθυντής φωτογραφίας Κόνραντ Χολ.

Ο Γουίλις έδινε έμφαση στις έντονες εναλλαγές από το φως στο σκοτάδι, όπως φαίνεται περίτεχνα στον «Νονό» και τις συνέχειές του, στο «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» του Πάκουλα, και τα «Νευρικός Εραστής» και «Μαχάταν» το 1977 και 1979 αντίστοιχα, του Γούντι Άλεν.

«Ήταν ένας από τους γίγαντες του χώρου, που πραγματικά άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τις ταινίες. Πριν από το “Νονό 1 και 2″ δεν υπήρχε ταινία που να έχει γυριστεί με αυτήν την αισθητική. Επηρέασε όχι μόνο το πώς φαίνονται οι ταινίες, αλλά και το πώς δείχνουν οι άνθρωποι μέσα σ’ αυτές», δήλωσε οπρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, Ρίτσαρντ Κρούντο.

Σε διάστημα επτά ετών, τη δεκαετία του 1970 , ο Γουίλις ήταν διευθυντής φωτογραφίας σε επτά ταινίες οι οποίες έλαβαν 39 υποψηφιότητες και κέρδισαν 19 βραβεία Όσκαρ. Ο ίδιος δεν ήταν ποτέ υποψήφιος, αλλά έλαβε τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της καριέρας του το 2009.