Ανάμεσα σε κίτρινα λουλούδια και περιτριγυρισμένοι από κίτρινες πεταλούδες φτιαγμένες από χαρτί, συγκεντρώθηκαν χθες χιλιάδες λάτρεις στο Μέγαρο των Καλών Τεχνών του Μεξικού για να τιμήσουν τη μνήμη του μεγάλου λογοτέχνη Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος ξεψύχησε σε ηλικία 87 ετών, τη Μεγάλη Πέμπτη, στην Πόλη του Μεξικού. Το κίτρινο ήταν ένα χρώμα που αγαπούσε ο Μάρκες. Κίτρινο ήταν το τριαντάφυλλο που συνήθως στόλιζε το πέτο του, ενώ κίτρινες ήταν και οι πεταλούδες που πάντα ακολουθούσαν σαν ένα σύννεφο τον Μαουρίτσιο Μπαμπιλόνια στα «Εκατό χρόνια μοναξιά».

Η επιμνημόσυνη τελετή πραγματοποιήθηκε σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης, στην πόλη όπου έζησε περισσότερο από τρεις δεκαετίες ο κολομβιανός νομπελίστας συγγραφέας, παρουσία του προέδρου του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, καθώς και του προέδρου της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος. «Θα συνεχίσει να ζει για πάντα μέσα από τα βιβλία και τα κείμενά του. Αλλά πολύ περισσότερο μέσα από τις ελπίδες της ανθρωπότητας» είναι κάποια από τα λόγια που επέλεξε ο Σάντος για να εξυμνήσει το χαρισματικό πνεύμα του Μάρκες.

Στο ίδιο πνεύμα και ο μεξικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις «πολλές γενιές που βρήκαν απαντήσεις στα ερωτήματα της ζωής μέσα από τις ιστορίες των βιβλίων του». Ανάμεσα στους επιφανείς και τα πολιτικά πρόσωπα βρίσκονταν, φυσικά, οι πιο κοντινοί συγγενείς του Γκάμπο, η σύζυγός του Μερσέντες Μπάρτσα και οι δύο γιοι τους Γκονσάλο και Ροδρίγο.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ. Υπό τους ήχους των αγαπημένων κλασικών συνθετών του συγγραφέα, του Ούγγρου Μπέλα Μπάρτοκ και του Ιταλού Τζιοβάνι Μποτεσίνι, που αναπαρήγαγε ζωντανά ένα κουαρτέτο, ακούγονταν εγκώμια που παρομοίαζαν τη λογοτεχνική συνεισφορά του Μάρκες με αυτήν του Μιγκέλ δε Θερβάντες ή του Λέοντος Τολστόι. «Οι άνθρωποι γνωρίζουν την Κολομβία μέσα από τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ο μαγικός ρεαλισμός του –όπως είχε πει κι ο ίδιος –δεν είναι μια επινόηση. Είναι μια περιγραφή της ίδιας της Κολομβίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντος για το πλέγμα του φαντασιακού με το πραγματικό στοιχείο στη λογοτεχνία του Μάρκες.

Προτού ξεκινήσει η επίσημη τελετή προς τιμήν του λογοτέχνη και κατά τη διάρκεια τριών γεμάτων ωρών, πάνω από 3.000 άτομα περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους ώστε να περάσουν μπροστά από την τεφροδόχο, που έστεκε στολισμένη με κίτρινα τριαντάφυλλα πάνω σε βάθρο, και να πουν το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο τους συγγραφέα. «Ηρθα εδώ επειδή αγαπώ την προοπτική του για τη ζωή, τον έρωτα και τον θάνατο. Αυτή αφορά γεγονότα που συμβαίνουν στη Λατινική Αμερική και μου έμαθε ότι η ζωή πάντα συνεχίζεται» δήλωσε η 25χρονη Μελίσα Ράνγκελ. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, οι συμπολίτες τού Μάρκες οργάνωσαν στην Αρακατάκα μια συμβολική κηδεία προς τιμήν του.

Οι ίδιοι επιμένουν στην παράκλησή τους να μεταφερθεί ένα μέρος της τέφρας τού αγαπημένου τους συγγραφέα στον τόπο τους, ενώ η οικογένεια Μάρκες δεν έχει επισημοποιήσει ακόμη την απόφασή της.

Ενας θαυμαστής, ο Χούλιο Σέζαρ Σαλτσίδο, μίλησε στην «Γκάρντιαν» για τη συνάντησή του με τον αγαπημένο του συγγραφέα, όταν είχε κατορθώσει έπειτα από κόπο να πάρει ένα αυτόγραφο. «Ποτέ δεν είναι αργά να κατορθώσεις οτιδήποτε» του είχε πει ο Μάρκες. «Αλλά πάντα είναι πολύ νωρίς για να πεθάνεις».