Με μία κοινή τελετή στο Μέγαρο Καλών Τεχνών της Πόλης του Μεξικού, η Κολομβία και το Μεξικό τίμησαν τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Παρούσα η οικογένειά του, οι πρόεδροι των δύο χωρών Ενρίκε Πένια Νιέτο και Χουάν Μανουέλ Σάντος και πλήθος κόσμου.

«Ενωμένοι τιμούμε εκείνον που μία μέρα του Δεκεμβρίου 1982, από την παγωμένη Στοκχόλμη, συγκλόνισε τον κόσμο μιλώντας για την μοναξιά της Λατινικής Αμερικής» είπε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος της Κολομβίας.

«Αιώνια δόξα σε εκείνον που μάς έδωσε μεγαλύτερη δόξα» κατέληξε.

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο απηύθυνε χαιρετισμό «στον μεγαλύτερο λογοτέχνη όλων των εποχών της Λατινικής Αμερικής, τον πρωτοπόρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας».

Οι δύο πρόεδροι και μέλη των κυβερνήσεών τους σχημάτισαν στη συνέχεια τιμητική φρουρά γύρω από την τεφροδόχο. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα.

Χιλιάδες άνθρωποι είχε παρελάσει τις προηγουμένες ώρες μπροστά από την τεφροδόχο, πολλοί κρατώντας ένα κίτρινο λουλούδι, που σύμφωνα με τον «Γκάμπο» προστάτευσε από την κακή τύχη.

Η χήρα του Γκαρσία Μάρκες, η Μερσέδες Μπάρτσα, οι γιοι του και οι εγγονοί του, όλοι ντυμένοι στα μαύρα σχημάτισαν την πρώτη τιμητική φρουρά στο Μέγαρο Καλών Τεχνών.

Στην γενέτειρά του την Κολομβία οι Αρχές προγραμματίζουν μία ακόμα τελετή στον Καθεδρικό της Μπογοτά, όπου η εθνική συμφωνική ορχήστρα θα ερμηνεύσει το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ.

Την Τετάρτη, 23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, η κυβέρνησης της Κολομβίας προγραμματίζει ανάγνωση του μυθιστορήματος Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να τού γράψει (1961) σε βιβλιοθήκες, πάρκα και εκπαιδευτικά ιδρύματα.