Η σκηνή από την ταινία του Φεντερίκο Φελίνι «8 1/2» με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι να χαμηλώνει τα μαύρα γυαλιά του και να περιεργάζεται μεταξύ ονείρου και επιθυμίας την Κλάουντια Καρντινάλε με τη μουσική συνοδεία του «Κουρέα της Σεβίλλης» γίνεται η αφίσα της φετινής 67ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ των Καννών. Το βλέμμα του ιταλού σταρ που αποπνέει «ντόλτσε βίτα» θα απλωθεί στη μεσογειακή πόλη της Γαλλίας, όπου από τις 14 έως τις 25 Μαΐου θα φιλοξενήσει τη μεγάλη κινηματογραφική εκδήλωση.

Μετά τη Φέι Ντάναγουεϊ, τη Μέριλιν Μονρόε και τον Πολ Νιούμαν, που σκηνές από ταινίες τους έγιναν οι επίσημες αφίσες του Φεστιβάλ των Καννών, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι προσκαλεί στο ταξίδι στον κόσμο του σινεμά του 67ου Φεστιβάλ. Η φετινή επιλογή υπογραμμίζει τη στροφή από το γκλάμορ του Χόλιγουντ και δίνει έμφαση στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και στην ιταλική παραγωγή μέσα από τη φιγούρα του Μαστρογιάνι. Η Κιάρα Μαστρογιάνι, κόρη του σταρ και της Κατρίν Ντενέβ, εξέφρασε τη χαρά της όταν είδε την κινηματογραφική αφίσα των Καννών. «Είμαι συγκινημένη για αυτή την τιμή προς τον πατέρα μου. Βρίσκω το ύφος της αφίσας πολύ μοντέρνο και όμορφο. Οπως ακριβώς και το δικό του στυλ: μεταξύ γλυκιάς ειρωνείας και κάποιας απόστασης από τα πράγματα». Η γιγάντια αφίσα με τον γόη του ιταλικού σινεμά θα καλύψει την πρόσοψη του χώρου των επίσημων τελετών του Φεστιβάλ. Το οποίο θα ξεκινήσει με την πρεμιέρα της ταινίας «Γκρέις» του Ολιβιέ Νταάν και την εμφάνιση στο κόκκινο χαλί της Νικόλ Κίντμαν και του Τιμ Ροθ, πρωταγωνιστών της κινηματογραφικής βιογραφίας της πριγκίπισσας του Μονακό Γκρέις Κέλι και του πρίγκιπα Ρενιέ.

Αύριο το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των ταινιών που θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Καννών θα ανακοινωθεί αύριο. Για την ώρα είναι γνωστό ότι η νεοζηλανδή σκηνοθέτις Τζέιν Κάμπιον («Μαθήματα πιάνου») θα είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και ο γάλλος ηθοποιός Λαμπέρ Γουίλσον θα αναλάβει καθήκοντα τελετάρχη στην υποδοχή των φετινών καλεσμένων.