Την πρώτη απεργία στη σκλαβωμένη Ευρώπη του 1942, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των «τριατατικών» εργαζόμενων στα Ταχυδρομεία-Τηλεγραφεία-Τηλεφωνεία (ΤΤΤ) στην Αθήνα της Κατοχής και επεκτάθηκε σε ολόκληρο το Δημόσιο Τομέα, τιμούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν την Μ. Δευτέρα.

Με μια υπαίθρια εκδήλωση μνήμης που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοτζιά, τα ΕΛΤΑ αποτίουν φόρο τιμής σε μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του πανευρωπαϊκού εργατικού κινήματος, που ξεκίνησε από το κεντρικό ταχυδρομείο της Αθήνας, το Μέγαρο Μελά.

«Ήταν απόγευμα γύρω στις 4 η ώρα, όταν λιποθύμησε από την πείνα ένας διανομέας στη μεγάλη σάλα του Κεντρικού. Γύρω από τον λιπόθυμο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, όπως και όλοι οι υπάλληλοι.

»Ήταν όλοι τους αγανακτισμένοι, αναστατωμένοι και στο στόμα τους προφέρονταν συνεχώς η λέξη απεργία – με απόφαση και οργή.

»Το ίδιο εκείνο βράδυ, αφού γίνανε και οι σχετικές συνεννοήσεις με την επαρχία, αποφασίστηκε να κατεβούμε σε Παντριατατική απεργία.

Οι καιροί ήταν ώριμοι» είχε πει κάποτε ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος ως υπάλληλος στα ΤΤΤ είχε λάβει μέρος στην οργάνωση και καθοδήγηση της απεργίας των Τριατατικών τον Απρίλιο του 1942.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με την ευκαιρία της επετείου, εξέδωσαν και θα κυκλοφορήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, ειδικό συλλεκτικό άλμπουμ με επετειακό γραμματόσημο και ειδικό φάκελο με αναμνηστική σφραγίδα.