Με την πρώτη ματιά στη φωτογραφία επάνω αριστερά δεν βλέπετε παρά έναν χαρακτηριστικό κινέζικο δράκο. Σωστά; Για κοιτάξτε όμως καλύτερα. Με περισσότερη προσοχή στο κέντρο. Μπορείτε να αναζητήσετε τον άνθρωπο; Δεν θα χρειαστείτε φανάρι, όπως ο Διογένης, ο κυνικός φιλόσοφος από τη Σινώπη. Απλώς παρατηρητικότητα.

Διότι η αλήθεια είναι πως ο κινέζος καλλιτέχνης Λιου Μπόλιν έχει καταφέρει να κρυφτεί πολύ καλά μέσα στην εικόνα κι ενώ είναι παρών να μοιάζει απών.

Και δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά. Απλώς αυτό είναι ένα από τα έργα της σειράς με τους δράκους που έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης μαζί με πολλά ακόμη και τα παρουσιάζει για πρώτη φορά στην γκαλερί Σκριμ του Λονδίνου.

Ο 41χρονος καλλιτέχνης με υπερβολική υπομονή και μεγάλη ακρίβεια στην λεπτομέρεια επιλέγει διαφορετικούς χώρους κάθε φορά μέσα στο αστικό περιβάλλον – από τα ράφια των σουπερμάρκετ έως τους γεμάτους γκραφίτι τοίχους και από τις στάσεις των λεωφορείων έως τις δημόσιες βιβλιοθήκες – για να «εξαφανιστεί».

Επιλέγει το σημείο όπου θα σταθεί. Το φωτογραφίζει. Δίνει τις φωτογραφίες στους συνεργάτες του και ύστερα στέκεται στο σημείο εκείνο φορώντας ρούχα φτιαγμένα από καμβά – το οποίο πλέον κρύβεται από την παρουσία του – και οι συνεργάτες του ζωγραφίζουν τον ίδιο και τα ρούχα του με όσα κρύβονται από το σώμα του.

Το αποτέλεσμα είναι ο Λιου Μπόλιν να εξαφανίζεται μέσα στις σκηνές που έχει επιλέξει και να χρειάζεται πολύ παρατηρητικότητα για να τον εντοπίσει κάποιος ανάμεσα στα ράφια ή τις εφημερίδες.

Ολα ξεκίνησαν για τον διεθνούς φήμης πλέον εικαστικό δημιουργό όταν το ατελιέ του μαζί με πολλά άλλα κατεδαφίστηκε από το κινεζικό καθεστώς το 2005. Ορισμένοι από τους καλλιτέχνες αποφάσισαν να αντιδράσουν μέσω μιας έκθεσης και τότε ο Λιου Μπόλιν ήταν που επέλεξε να καμουφλαριστεί μέσα στα ερείπια του ατελιέ του. Εκτοτε ωστόσο έχει καταφέρει να κρυφτεί σε πολυσύχναστα μέρη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, ενώ οι φωτογραφίες των έργων του – οι οποίες δεν είναι προϊόντα φωτομοντάζ – κάνουν θραύση στους φιλότεχνους αλλά και σε όσους αγαπούν το παράδοξο ή τα παιχνίδια ψευδαισθήσεων.