Μεσημεράκι. Τα μαύρα σύννεφα έχουν κάνει από νωρίς την εμφάνισή τους επάνω από τους υπαίθριους χώρους του Smart Park στα Σπάτα. Παρ’ όλα αυτά οι πέντε ελβετοί καλλιτέχνες (Bane, Robi The Dog, Safu, Zeva και Chromeo), επίσημοι προσκεκλημένοι του μη κερδοσκοπικού Athens Street Art Festival που για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται στην Αθήνα, δεν το βάζουν κάτω.

Αλλωστε στη φαρέτρα τους –τα σακίδια που πάντα μεταφέρουν στην πλάτη τους –κρύβουν τα δικά τους μυστικά «όπλα» κόντρα σε κάθε καπρίτσιο του καιρού: σπρέι, πινέλα, χαρτόνια και φαντασία είναι όλα κι όλα τα υλικά που χρειάζονται για να «βομβαρδίσουν» με χρώμα και σχέδια τους μουντούς τοίχους της πρωτεύουσας. «Ακόμα και αν η βροχή δεν τους κάνει το χατίρι», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Η κρίση, όπως και πέρυσι, είναι η βασική θεματική του φεστιβάλ. Οχι όμως για να θυμίζει στον κόσμο τις δυσκολίες που κουβαλά μαζί της αλλά για να τονίσει πως η διέξοδος από αυτήν μπορεί να έρθει και μέσα από την τέχνη. Για τον Chromeo, ο οποίος αφήνει κάτω το σπρέι και βγάζει τη μάσκα του προκειμένου να μιλήσει στα «ΝΕΑ», το στριτ αρτ είναι τρόπος έκφρασης. «Πόσω μάλλον σε χρόνια δύσκολα, όπως αυτά που τα τελευταία χρόνια περνάει η Ελλάδα».

Πετυχαίνουμε τον Chromes μαζί με τους συμπατριώτες του σε μια ευρύχωρη αίθουσα την ώρα που χρωματίζει τη γαλανόλευκη. «Σωστά μαντέψατε» λέει λίγο προτού δείξει το προσχέδιο που κρατάει στα χέρια του για μπούσουλα. «Είναι μια παραλλαγή της ελληνικής σημαίας με αστέρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που σιγά-σιγά ξεθωριάζουν. Από αυτή βγαίνουν δύο μεγάλες παλάμες που κρατούν μιαν αναποδογυρισμένη κλεψύδρα» εξηγεί. Τον ρωτάμε αν με το έργο του θέλει να περάσει το μήνυμα πως ο χρόνος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μετρημένος. Το αρνείται και εξηγεί τον τρόπο που αυτός αντιλαμβάνεται τα έργα του: «Στην αρχή κάθε σχεδίου γνωρίζω καλά ποιο είναι το νόημα που κρύβεται από πίσω. Ποτέ όμως δεν θέλω να μιλάω γι’ αυτό. Καθένας που θα το δει είναι ελεύθερος να το μεταφράσει όπως εκείνος θέλει. Τέχνη του δρόμου άλλωστε σημαίνει ελεύθερη και όχι κατευθυνόμενη σκέψη».

Ο Robi The Dog, λίγα μέτρα πιο μακριά, συστήνεται ως ο «Κύριος Στένσιλ». Σε ένα σύντομο διάλειμμα παρουσιάζει και το δικό του έργο: μια μεγάλων διαστάσεων ζέβρα που φοράει κοστούμι με ασπρόμαυρες ρίγες. «Το κοστούμι παραπέμπει στις οικονομικές μπίζνες. Είναι άλλωστε το ένδυμα που οι περισσότεροι φοράνε στις δουλειές τους. Αν το σκεφτείς όμως, η κρίση είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα όλων αυτών των οικονομικών συμφωνιών που κλείνουν οι μπίζνεσμεν και οι τράπεζες» λέει με νόημα.

«Στα μάτια κάποιου άλλου βέβαια οι ρίγες παραπέμπουν στα ρούχα φυλακισμένων. Και αυτό όμως μέρος της κατάστασης δεν είναι;» αναρωτιέται ο ελβετός καλλιτέχνης που παραδέχεται πως όσο πιο πολλά δεινά περνάει μια χώρα τόσο πιο πολλά ερεθίσματα για την τέχνη τους έχουν οι στριτ άρτιστ. «Δεν ακούγεται ωραίο, όμως αυτή είναι η αλήθεια. Από την άλλη όμως, είμαστε εδώ με αφορμή την κρίση και με την τέχνη του ο καθένας βοηθά τον κόσμο να ξεσκάσει. Να μη μείνει κολλημένος στα προβλήματα της καθημερινότητας και να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον».

Οι 80 καλλιτέχνες που ώς τις αρχές του καλοκαιριού θα ζωγραφίσουν περί τα 300 έργα πάνω σε 2.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας καταφθάνουν από κάθε γωνιά του κόσμου. Από την Ισπανία (Μπι Τόι), τη Γαλλία και το Βέλγιο ώς το Ισραήλ (Κλον Γιόρσελφ), τη Γερμανία και την Πορτογαλία. Και η Ελλάδα ωστόσο δίνει εφέτος δυναμικό παρών με τους Loaf, Lyne82, Same84, Cacao Rocks, Thisisopium, Billy G., Cookless κ.ά.

«Στόχος μας είναι να προβάλουμε την Ελλάδα ως μια χώρα που, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, είναι παρούσα στα πολιτιστικά δρώμενα. Και μάλιστα με αξιώσεις. Ο μουσακάς και τα σουβλάκια δεν είναι το μόνο προϊόν που έχουμε να παρουσιάσουμε προς τα έξω» υπογραμμίζει η Γωγώ Κολυβήρα, επιμελήτρια του Athens Street Art Festival, η οποία πέρυσι αντιμετώπισε τη δυσπιστία πολλών καλλιτεχνών για το εγχείρημα που ετοίμαζε με την εθελοντική ομάδα της.

«Μας ρωτούσαν αν τα ξενοδοχεία μας έχουν σεντόνια. Οταν τελικά αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας, η κακή εικόνα που είχαν στο μυαλό τους ανετράπη. Εφέτος μάλιστα, αν και το φεστιβάλ δεν λειτουργεί με ανοιχτό κάλεσμα, είχαμε 130 αιτήσεις από καλλιτέχνες που από μόνοι τους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Athens Street Art Festival».