«Ειρήνη, Τέχνη, Ελευθερία» είναι ο θεματικός άξονας της 30ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ του Σεράγεβο Sarajevo Winter 2014, στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα.

Το Sarajevo Winter είναι από τα πιο γνωστά φεστιβάλ στην παγκόσμια σκηνή και διαθέτει υψηλό κύρος στον καλλιτεχνικό κόσμο διεθνώς.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNESCO, της Προεδρίας, της Ομοσπονδίας και του Συμβουλίου υπουργών της Bοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Σεράγεβο Canton, της πόλης του Σεράγεβο και του Δήμου Stari Grad.

Η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ εντάσσεται στην προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού να στηρίξει και να ενισχύσει την παρουσία των ελλήνων καλλιτεχνών εκτός συνόρων.

Το 2012, μέσα από ένα σύνολο δράσεων και εκδηλώσεων υπό τον τίτλο Contemporary Greek theatre: new visions, η συμμετοχή μας ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής γραφής, δραματικής και σκηνικής.

Για την επιτυχή έκβασή της συνεργάστηκαν πανεπιστημιακοί, θεωρητικοί και κριτικοί θεάτρου, θεατρικοί συγγραφείς, μεταφραστές, ηθοποιοί και σκηνοθέτες.

Διοργανώθηκε έκθεση θεατρικών εκδόσεων και στρογγυλό τραπέζι, έγιναν σκηνοθετημένες αναγνώσεις σύγχρονων ελληνικών θεατρικών έργων, προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονων έργων και παρουσιάστηκε παράσταση νεοελληνικού έργου.

Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε με την έκδοση πληροφοριακού καταλόγου στην αγγλική γλώσσα και αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη παρουσίαση για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο στο εξωτερικό.

Η φετινή συμμετοχή μας συμπίπτει με την ανάληψη από τη χώρα μας της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Συμπίπτει, όμως, και με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πρώτη διοργάνωσή του φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο Σεράγεβο το 1984.

Σε αυτή την σημαντική επετειακή διοργάνωση, στο πρόγραμμα της οποίας συμπεριλαμβάνεται και η Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Φεστιβάλ της Ευρώπης, το υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας.

«Παρ’ όλες τις διαφορετικές αποχρώσεις τους, οι πολιτισμοί των βαλκανικών λαών είχαν πάντοτε πολλά κοινά σημεία. Αρκεί να βρεθεί κανείς σε μια λαϊκή γιορτή για να τον κατακλύσουν. Και είναι τόσο ισχυροί οι πολιτισμοί αυτοί, ώστε, παρότι δεν εντάχθηκαν ποτέ στο κυρίαρχο ρεύμα της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας, ή, ίσως, ακριβώς γι’ αυτό, συνεχίζουν να ζωογονούν και να αναζωογονούνται» δήλωσε, σχετικά, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Από τις 21 έως τις 25 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν σε διάφορους χώρους του Σεράγεβο συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές και λογοτεχνικά αφιερώματα, καθώς και έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης από τη Συλλογή έργων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.