Η αυλαία του έργου «Φάουστ» (που σκηνοθέτησε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) ήταν διαφορετική. Και αυτό αφού οι ηθοποιοί στην υπόκλισή τους στο κοινό το Σαββατοκύριακο που ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις (από 20 τελικά παρατάθηκε για άλλες πέντε) είχαν και ένα σκυλί ράτσας λεβριέ γκρέιχαουντ που απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα από το κοινό.
Και όχι τυχαία, αφού το πέρασμά του πριν περίπου από έναν μήνα είχε πυροδοτήσει τις αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων και μερίδας θεατών που υποστήριζαν πως είναι υποσιτισμένο και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται στο θέατρο. Για την ακρίβεια, το σκυλί επιλόγιζε το τετράωρο έργο περνώντας πάνω στη σκηνή για 45 δευτερόλεπτα περπατώντας αμέριμνο από τη μία άκρη ως την άλλη.
Την παρουσία του ζώου πρόλαβαν οι θεατές των πρώτων τεσσάρων παραστάσεων αφού μετά τις αντιδράσεις το σκυλί αποσύρθηκε. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν απλά οι αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων που οδήγησαν στην απομάκρυνση αλλά τα κενά που αφήνει το νομοθετικό πλαίσιο και αφορούν τη «χρήση των ζώων» σε παραστάσεις κατά βάσιν τσίρκου. «Με μια διασταλτική έννοια του νόμου όμως θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω εμπλοκές», όπως μας εξήγησε γνώστης του θέματος, και τελικά το σκυλί δεν χρησιμοποιήθηκε στις επόμενες παραστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από τις «φιλοζωικές οργανώσεις» παρουσίασαν μια ψεύτικη φωτογραφία ενός αδέσποτου σκυλιού της ίδιας ράτσας που είχε βρεθεί στη Βρετανία το 2008 και αυτό για να καταδείξουν πως χρησιμοποιείται «υποσιτισμένο ζώο» στον «Φάουστ».

Ολα αυτά, θυμίζουμε, είχαν ξεσηκώσει με τη σειρά τους την οργισμένη απάντηση του σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινού: «Ολον αυτόν τον καιρό, συνειδητά σιωπηλός, παρακολουθώ –όχι χωρίς κάποια θλίψη –όλο αυτό το μανιφέστο ενός ανορθολογικού φανατισμού να εκτυλίσσεται μπροστά μου, ακριβώς δίπλα μου, εξ αφορμής ενός υπέροχου, αθλητικού, μαύρου σκύλου ράτσας. Ενα συμβάν –μια αστραπιαία εμφάνιση μόλις 45 δευτερολέπτων, έπειτα από 3.30 ώρες παράστασης του «Φάουστ» –στέκεται ικανό να βυθομετρήσει τοπικά την κατάσταση μιας κοινωνίας, αποκαλύπτοντας –όπως ακριβώς και στον «Φάουστ» –ότι εκείνο το δυσδιάκριτο πέρασμα από τον Μεσαίωνα στα πρώτα βήματα του Διαφωτισμού/ορθολογισμού ούτε τόσο κατακτημένο είναι ούτε τόσο μακριά όσο θα ελπίζαμε» έγραψε.

«Ερχεται για μισή ώρα»

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είχε αμέσως ξεκαθαρίσει πως «ο σκύλος ο οποίος εμφανίζεται στην παράσταση«Φάουστ»διασχίζοντας άπαξ τη σκηνή έρχεται καθημερινά στη Στέγη μισή ώρα πριν από το τέλος της παράστασης συνοδεία του αφεντικού του, Βασίλη Κασμά, και απομακρύνεται μαζί με τον ίδιο αμέσως μετά το πέρας της παράστασης. Ο σκύλος δεν είναι σε καμία περίπτωση υποσιτισμένος, ανήκει σε ράτσα που από τη φύση του είναι πολύ αδύνατο αθλητικό σκυλί αγώνων ανεξαρτήτως σίτισης».