Συνέχεια στην πολύκροτη υπόθεση των δηλώσεων του Τζορτζ Κλούνι υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα έδωσε την Παρασκευή ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Πολιτισμού εξαπέλυσε επίθεση κατά του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος την Πέμπτη είχε, με τη σειρά του, επιτεθεί στον Τζορτζ Κλούνι, χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

«Ηλπιζα ότι θα μπορούσε να συζητήσει με ψυχραιμία και με επιχειρήματα» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον «διαβάλλει τον κ. Κλούνι αμφισβητώντας τη διανοητική του επάρκεια» και «διαστρεβλώνει τη θέση του».

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι «διαμαρτύρεται», κάνει λόγο για «απαράδεκτο τρόπο» του Μπόρις Τζόνσον και προσθέτει με νόημα: «θα υπερασπιζόμουν τον κ. Τζόνσον, αν κάποιος υποστήριζε – με εξίσου απαράδεκτο τρόπο – ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί κάποιες από τις τεχνικές του Γκέμπελς».

Οι δηλώσεις Τζόνσον

Μία ημέρα νωρίτερα, ο δήμαρχος του Λονδίνου είχε κατηγορήσει τον Τζορτζ Κλούνι ότι με τις δηλώσεις του υπέρ της Ελλάδας «υποστηρίζει τη χιτλερική ατζέντα», ενώ έκανε ένα λογοπαίγνιο με το όνομά του, χαρακτηρίζοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ παλαβό: «that Clooney» («αυτός ο Κλούνι»), είπε ο Τζόνσον, παραπέμποντας ευθέως στη φράση «that looney» («αυτός ο παλαβός»).

«Κάποιος πρέπει επειγόντως να αποκαταστήσει τα μάρμαρα του Τζορτζ Κλούνι» πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον, ειρωνευόμενος ξανά τον αμερικανό ηθοποιό (στα αγγλικά, η φράση «lose your marbles» σημαίνει «τα έχεις χάσει»).

«Αυτό που κάνει είναι να συνδέει μία ταινία για τα έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος ο Γκέρινγκ (σ.σ. ηγετικό στέλεχος των Ναζί) είχε σχέδια να λεηλατήσει το Βρετανικό Μουσείο. Και πού θα έστελναν οι Ναζί τα Ελγίνεια Μάρμαρα; Στην Αθήνα! Αυτός ο Κλούνι δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να υποστηρίζει τη χιτλερική ατζέντα για τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Λονδίνου. Θα έπρεπε να αφήσει το σενάριο του Χόλιγουντ και να επικεντρωθεί στην ιστορία» κατέληξε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζορτζ Κλούνι έκανε δύο φορές μέσα σε τρεις ημέρες (το περασμένο Σάββατο από το Βερολίνο και την περασμένη Τρίτη από το Λονδίνο) δηλώσεις υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Με επιστολή του, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος έσπευσε την περασμένη Δευτέρα να ευχαριστήσει «εκ μέρους όλων των Ελλήνων» τον Τζορτζ Κλούνι, τον οποίο προσκάλεσε στην Ελλάδα για «να περιηγηθείτε ένα πλήθος ελληνικών αρχαιοτήτων που διατηρούνται αλώβητες κάτω από τον μεσογειακό ήλιο. Και, βέβαια, να επισκεφθείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από τον ιερό βράχο, όπου περιμένουν κενές οι θέσεις για τα ξενιτεμένα (χωρίς τη θέλησή τους…) Γλυπτά του Παρθενώνα».

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον Μπορις Τζόνσον έχει ως εξής:

«Ηλπιζα ότι ο δήμαρχος του Λονδίνου θα μπορούσε να συζητήσει με ψυχραιμία και με επιχειρήματα αυτό που αποτελεί αίτημα και του συντριπτικού ποσοστού των ιδίων των συμπατριωτών του, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση του Guardian. Αντιθέτως, διαβάλλει τον κ. Κλούνι αμφισβητώντας τη διανοητική του επάρκεια. Επιπλέον, διαστρεβλώνει τη θέση του συγκρίνοντάς τη με ναζιστικά σχέδια.

» Αισθάνομαι την ανάγκη να διαμαρτυρηθώ για το γεγονός ότι ο κ. Τζόνσον – με απαράδεκτο τρόπο – αποδίδει στον κ. Κλούνεϊ τις προθέσεις του Γκέρινγκ. Οπως, βεβαίως, θα υπερασπιζόμουν τον κ. Τζόνσον, αν κάποιος υποστήριζε – με εξίσου απαράδεκτο τρόπο – ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί κάποιες από τις τεχνικές του Γκέμπελς».