Επίθεση με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά του Τζορτζ Κλούνι εξαπέλυσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή τις δηλώσεις του αμερικανού ηθοποιού υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι «υποστηρίζει τη χιτλερική ατζέντα», ενώ έκανε ένα λογοπαίγνιο με το όνομά του, χαρακτηρίζοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ παλαβό: «that Clooney» («αυτός ο Κλούνι»), είπε ο Τζόνσον, παραπέμποντας ευθέως στη φράση «that looney» («αυτός ο παλαβός»).

«Κάποιος πρέπει επειγόντως να αποκαταστήσει τα μάρμαρα του Τζορτζ Κλούνι» είπε ο Μπόρις Τζόνσον, ειρωνευόμενος ξανά τον αμερικανό ηθοποιό (στα αγγλικά, η φράση «lose your marbles» σημαίνει «τα έχεις χάσει»).

«Αυτό που κάνει είναι να συνδέει μία ταινία για τα έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος ο Γκέρινγκ (σ.σ. ηγετικό στέλεχος των Ναζί) είχε σχέδια να λεηλατήσει το Βρετανικό Μουσείο», συνέχισε ο Τζόνσον.

«Και πού θα έστελναν οι Ναζί τα Ελγίνεια Μάρμαρα; Στην Αθήνα! Αυτός ο Κλούνι δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να υποστηρίζει τη χιτλερική ατζέντα για τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Λονδίνου. Θα έπρεπε να αφήσει το σενάριο του Χόλιγουντ και να επικεντρωθεί στην ιστορία» πρόσθεσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η ταινία στην οποία σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Τζορτζ Κλούνι πραγματεύεται την ιστορία μίας διμοιρίας που κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν επιφορτισμένη να διασώσει κλεμμένα από τους Ναζί έργα τέχνης και να τα επιστρέψει στους νόμιμους κατόχους τους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Παρασκευή θα βρίσκεται σε εξέλιξη στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Guardian δημοσκόπηση με το ερώτημα «Εχει δίκιο ο Τζορτζ Κλούνι; Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα;».

Οι δηλώσεις Κλούνι

Ο Τζορτζ Κλούνι έκανε δύο φορές μέσα σε τρεις ημέρες δηλώσεις υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Το περασμένο Σάββατο, από το Βερολίνο όπου βρισκόταν για την προώθηση της ταινίας του «Μνημείων άνδρες» (The Monuments Men), είχε δηλώσει: «Εχετε πολύ καλά επιχειρήματα για να στηρίξετε το αίτημα της επιστροφής στην Ελλάδα. Ισως δεν θα ήταν κακό να επιστρέφονταν. Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα. Πιστεύω ότι θα ήταν ένα πολύ δίκαιο και πολύ ωραίο πράγμα. Ναι, νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνει (η Βρετανία»).

Τρεις ημέρες αργότερα, επανήλθε στο ζήτημα, αυτή τη φορά από το Λονδίνο: ζήτησε να διεξαχθεί «μια ανοικτή συζήτηση» για το θέμα και σημείωσε ότι τόσο το Βατικανό όσο και το Μουσείο Γκετί έχουν επιστρέψει θησαυρούς της αρχαίας Ελλάδας που κατείχαν.

Ο Τζορτζ Κλούνι έθεσε το ερώτημα «κατά πόσον τα κομμάτια ενός έργου τέχνης πρέπει να ενώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που κοιτάς και σκέφτεσαι ότι ίσως είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει» πρόσθεσε ο ηθοποιός, στις δηλώσεις του οποίου υπερθεμάτισαν οι παριστάμενοι συνάδελφοί του Μπιλ Μάρεϊ και Ματ Ντέιμον.

Ο εκκεντρικός δήμαρχος

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι γνωστός για τις εκκεντρικές δηλώσεις του. Το καλοκαίρι του 2013 είχε δηλώσει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι οι γυναίκες πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο για να βρουν άνδρα να παντρευτούν.

Εναν χρόνο νωρίτερα, κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, είχε πει: «Οι Βρετανοί μαζέψαμε αρκετά χρυσά μετάλλια για να αποπληρώσουμε το ελληνικό χρέος».

Παράλληλα, είχε ειρωνευθεί τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αποσπώντας τον χαρακτηρισμό «κλόουν;» από την εφημερίδα Le Monde.

Τον Δεκέμβριο του 2012 είχε δηλώσει ότι «η διακυβέρνηση στην Ελλάδα έχει αναληφθεί από την καγκελάριο Μέρκελ», προσθέτοντας δηκτικά ότι «δεν ήταν αυτό το αποτέλεσμα στο οποίο ήλπιζαν οι Ελληνες το 1944».