Στην ανακοίνωση ότι πάσχει από καρκίνο προέβη την Τετάρτη ο διάσημος σουηδός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Χένινγκ Μάνκελ, λογοτεχνικός «πατέρας» του επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ. Μάλιστα όπως είπε σκοπεύει να γράφει καθημερινά την περιπέτεια της υγείας του συνεργαζόμενος με την εφημερίδα του Γκέτεμποργκ, Goteborgs-Posten.

«Το αποφάσισα αμέσως, να προσπαθήσω να γράψω γι’ αυτό, διότι ουσιαστικά έχει να κάνει με τον πόνο και την οδύνη που αφορά τόσο πολύ κόσμο» είπε.

Ο πολυβραβευμένος και πολυμεταφρασμένος συγγραφέας ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε πρόσφατα με κακοήθη όγκο στον αυχένα και στον αριστερό πνεύμονα.

«Ο καρκίνος μπορεί να έχει κάνει μετάσταση και σε άλλα σημεία του σώματός μου», σημείωσε στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Ο καρκίνος εντοπίστηκε ύστερα από επίσκεψή του σε ορθοπεδικό στη Στοκχόλμη, τον οποίο συμβουλεύτηκε επειδή είχε πόνους στον αυχένα.

«Επέστρεψα στο Γκέτεμποργκ με μια πολύ άσχημη διάγνωση. Δεν έχω ιδιαίτερες αναμνήσεις από το ταξίδι μου μέχρι το σπίτι, εκτός από την τεράστια ευγνωμοσύνη που νιώθω για την Εβα Μπέργκμαν, τη σύζυγό μου, που ήταν μαζί μου», έγραψε ο Μάνκελ.

Ο 65χρονος συγγραφέας είπε ότι αναμένει οι γιατροί του Γκέτεμποργκ, όπου κατοικεί, να αποφασίσουν για την θεραπεία που θα του χορηγήσουν.

Ο Μάνκελ έχει γράψει δέκα μυθιστορήματα με ήρωα τον επιθεωρητή Βαλάντερ. Εχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 30 εκατ. αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.

Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Στην τηλεόραση, η σειρά υπό τον τίτλο «Βαλάντερ» που ξεκίνησε το 2008 έχει ως πρωταγωνιστή στον ομώνυμο ρόλο τον φημισμένο σαιξπηρικό ηθοποιό Κένεθ Μπράνα.