«Οι δημοσιογράφοι ανήκουν σε μια κοινωνική κάστα – παρία που η υπόλοιπη κοινωνία έχει την άποψη ότι αποτελεί το χειρότερο κατακάθι της από ηθικής απόψεως». Η φράση αυτή ειπώθηκε το 1918 από τον Μαξ Βέμπερ σε μια εποχή κρίσης. Ακούστηκε και χθες στο Μουσείο Ακρόπολης όταν ο Παύλος Τσίμας προλόγισε την εκδήλωση παρουσίασης της ποιητικής συλλογής «Αποτύπωμα» του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, δημοσιογράφου και διευθυντή ειδήσεων του Mega. Και όρισε το πλαίσιο υποδοχής ενός «παράδοξου» στην ομήγυρη: εκείνο «του επιτυχημένου διευθυντή ειδήσεων που καταφέρνει στον πιεσμένο ελεύθερο χρόνο του να γράψει ποιήματα».

Οπως συμβαίνει στις συνευρέσεις ανάμεικτης προέλευσης, η ανθρωπογεωγραφία ορίζει τα σύνορά της. Η δημοσιογραφική ιδιότητα του Χρήστου Παναγιωτόπουλου έφερε στον ανοικτό ευήλιο χώρο του κυλικείου του Μουσείου τα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής και το δημοσιογραφικό επιτελείο του Mega. Ενώ από την άλλη πλευρά, το ποιητικό του εγχείρημα με πορεία προς την κυκλοφορία και μελοποιημένων στίχων προσείλκυσε συνθέτες, τραγουδοποιούς, ποιητές, τραγουδιστές, ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Ενα ειδικό κοινό με καθήμενους στην πρώτη σειρά τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τους Γιάννη Μηλιό, Ανδρέα Λοβέρδο, τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο και Ολγα Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελή Καψή, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, τους βουλευτές Γιάννη Πανούση από τη ΔΗΜΑΡ, Φωτεινή Πιπιλή και Ανδρέα Ψυχάρη από τη Νέα Δημοκρατία, τον δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο, τους πρώην βουλευτές Νίκο Λαλιώτη και Μιλένα Αποστολάκη κ.ά.

Ανάμεσα στη ζώνη των πολιτικών προσώπων και οι εκπρόσωποι της ποιητικής και της στιχουργικής γραφής Τίτος Πατρίκιος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου. Στη γύρω περιοχή, συγκάτοικοι ήταν μουσικοί και ηθοποιοί: Αλκηστη Πρωτοψάλτη, Πέμη Ζούνη, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Γρηγόρης Βαλτινός, Ελένη Ράντου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Στο επίκεντρο, συγκινημένος ο δημιουργός του «Αποτυπώματος». Εκείνος που άκουσε τους συναδέλφους του να μιλάνε για την ακροβασία του μεταξύ καταγραφής της είδησης και ποιητικής απόδοσης ενός γεγονότος που γίνεται βίωμα και εμπειρία. Ο ίδιος που απόλαυσε τη γοητευτική φωνή της Πέμης Ζούνη να διαβάζει τον «Σωσία» και το «Τρίτο Κουδούνι» και τον Γιάννη Μπέζο στη «Μήδεια» και στο «Προσχημάτων και θλίψης γωνία».

«Ηταν μία απόπειρα καταγραφής της γενιάς μου, από τα πέτρινα χρόνια στη σημερινή τραγωδία. Μπορούμε όμως να τα καταφέρουμε, φθάνει το σαράκι της διχόνοιας να μη μας διαπεράσει», είπε. Και μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους δύο μελοποιημένα ποιήματά του, το «Αντάρτικο πουλί», ερμηνευμένο από τον συνθέτη του Θάνο Μικρούτσικο, και το «Ρομπέν των Θαλασσών» σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου από τη Φωτεινή Δάρρα.

INFO

Το «Αποτύπωμα» του Χρήστου Παναγιωτόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη