Παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου η Ακαδημία Αθηνών υποδέχτηκε την Τρίτη το βράδυ τον Μίκη Θεοδωράκη ως νέο επίτιμο μέλος της σε μια ιστορική δημόσια συνεδρία της.

Τον Μίκη Θεοδωράκη προσφώνησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Σπύρος Α. Ευαγγελάτος και στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Χ. Πετράκος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του νέου μέλους.

Ακολούθησε ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη με θέμα «Η μόνη λύση», κατά την οποία ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης απέφυγε κάθε αναφορά σε μνημόνιο και τρόικα και έκανε λόγο για μια Ελλάδα που μπορεί να γίνει «Ελβετία του πολιτισμού και της ειρήνης», όπως είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας το όνειρό του για μια χώρα που θα διατηρήσει την ουδετερότητά της από κάθε αντιπαλότητα της περιοχής, ενώ παράλληλα θα αναδεικνύει τον πολιτισμό και τις τέχνες.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για την ανάγκη υιοθέτησης ενός τρίπτυχου – ουδετερότητα, ειρήνη, τέχνη – και ανέφερε τους τρεις πόλους του πολιτισμού: Τους Δελφούς, την Ολυμπία την Ακρόπολη.

Η εκδήλωση υποδοχής του Μίκη Θεοδωράκη στην Ακαδημία Αθηνών συγκέντρωσε εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων.

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η Νένα Βενετσάνου, ο Λάκης Χαλκιάς και η 10μελής Ορχήστρα Μικης Θεοδωράκης θα ερμηνεύσουν αγαπημένα κινηματογραφικά και θεατρικά θέματα του συνθέτη και θα «ταξιδέψουν» το κοινό σε μοναδικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.