Δεν φορούν τα ολοστρόγγυλα γυαλιά του. Ούτε γνωρίζουν ξόρκια και μαγικά. Φίλη τους δεν είναι η Ερμιόνη. Παρ’ όλα αυτά, παιδιά και έφηβοι από την Ολλανδία «μεταμορφώνονται» σε Χάρι Πότερ χάρη στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που τα βρίσκουν πλέον όχι μόνο στο δωμάτιό τους αλλά και στις δημόσιες βιβλιοθήκες!

«Οταν τα παιδιά υποδύονται τον Χάρι Πότερ, τον Σούπερ Μάριο ή κάποιον άλλο αγαπημένο τους ήρωα καλούνται, ως πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, να λάβουν μία σειρά από αποφάσεις που θα κρίνουν την εξέλιξή του. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν έστω και σε μη ρεαλιστικό περιβάλλον τι σημαίνει συνεργασία, επίλυση προβλημάτων υπό πίεση και ομαδικό πνεύμα. Τα παιχνίδια επομένως έχουν θέση στις βιβλιοθήκες γιατί εκτός από ψυχαγωγικό έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα», υπογραμμίζει ο Ερικ Ρέβερς, σύμβουλος μάρκετινγκ στον οργανισμό πληροφόρησης Probiblio. Από τους βασικούς ομιλητές στο 9ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ιδρυμα Ευγενίδου, με το θέμα: «Εκπαίδευση και βιβλιοθήκες στον ψηφιακό κόσμο».

Η προσαρμογή των βιβλιοθηκών στις κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις είναι αναγκαία και ιδιαίτερα κρίσιμη, όπως φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις, ακόμα και για την οικονομική τους βιωσιμότητα. «Δεν γίνεται να λες στους χρηματοδότες σου –κρατικούς ή ιδιώτες –πως απλά δανείζεις βιβλία. Πρέπει να αποδείξεις ότι μπορείς να προσφέρεις περισσότερα στην κοινωνία. Η ψηφιακή εποχή είναι γεμάτη προκλήσεις», παρατηρεί ο ολλανδός σύμβουλος και σπεύδει να διευκρινίσει πως μια βιβλιοθήκη δεν χρειάζεται πάντα να βάλει το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό αξιώσεων.

«Πολλές εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών προωθούν με δωρεές τα προϊόντα τους. Στην Ολλανδία λειτουργούν βιβλιοθήκες που έχουν στη διάθεσή τους πάνω από 30 διαφορετικά είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού, από φορητούς υπολογιστές και ταμπλέτες μέχρι παιχνιδομηχανές X-Box. Οι επιχειρήσεις περιμένουν να ξυπνήσουμε και να πορευτούμε επιτέλους μαζί τους», σχολιάζει με νόημα.

Για προκλήσεις στον ψηφιακό κόσμο, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα, κάνουν λόγο και δύο βιβλιοθηκονόμοι από τη Φινλανδία. «Το να φέρεις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες –ηλικιωμένους, μετανάστες, ανθρώπους με αναπηρίες –σε επαφή με την τεχνολογία και να κάνεις την πρόσβασή τους στην πληροφορία εύκολη και κατανοητή είναι μεγάλη πρόκληση. Πολλοί ηλικιωμένοι έρχονται στα μαθήματα που διοργανώνουμε ειδικά γι’ αυτούς και δεν ξέρουν τι ακριβώς να μας ρωτήσουν, από πού να αρχίσουν. Τους φαίνονται όλα χαοτικά», λένε οι Τέρχι Πικίλα και Σάρα Νόρντλουντ που τα δύο τελευταία χρόνια, μεταξύ των άλλων, έχουν εντάξει στις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης όπου εργάζονται, στην πόλη Βάασα, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα αφήγησης.

Σε συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς, προτείνουν σε φυλακισμένους να ηχογραφήσουν παραμύθια για τα παιδιά τους. Είναι οι λεγόμενες «Ιστορίες για καληνύχτα» (Goodnight Stories), που στόχο έχουν να φέρουν την οικογένεια και πάλι κοντά. Τον ρόλο του συνδετικού κρίκου αναλαμβάνουν οι δύο βιβλιοθηκονόμοι. «Αν κάποιος από τους φυλακισμένους αποδεχθεί την πρότασή μας, φέρνουμε βιβλία με παραμύθια για να επιλέξει ο ίδιος την ιστορία που θα αφηγηθεί. Στην επόμενη συνάντησή μας, πάμε στις φυλακές με τον κατάλληλο εξοπλισμό και όταν η ηχογράφηση ολοκληρωθεί στέλνουμε το CD στα παιδιά του μαζί με ένα κουτί βιβλία», εξηγεί η Τέρχι Πικίλα. «Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως στη Φινλανδία τα παιδιά διαβάζουν πλέον όλο και λιγότερο. Τα βιβλία επομένως τα στέλνουμε ως δώρο, προκειμένου να ανατρέψουμε την κατάσταση όσο ακόμα είναι νωρίς».