Η Κέιτι Πέρι κατέκτησε το βραβείο για την καλύτερη τραγουδίστρια στα ευρωπαϊκά μουσικά βραβεία 2013 του MTV EMA Music Awards, στο Αμστερνταμ, την Κυριακή, ξεπερνώντας αναπάντεχα την τελευταία στιγμή τις Λέιντι Γκάγκα και Μάιλι Σάιρους. Αυτή ήταν η τρίτη κατάκτηση της πρώτης θέσης για την Πέρι στα ευρωπαϊκά μουσικά βραβεία .

Με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις τρεις pop ντίβες να βρίσκεται στα ύψη, το βραβείο για την καλύτερη γυναίκα τραγουδίστρια εξελίχθηκε στην πιο σκληρή μάχη στα 20 χρόνια της ευρωπαϊκής τελετής του μουσικού καναλιού. Η Μάιλι Σάιρους βραβεύτηκε για το καλύτερο βίντεο κλιπ, το «Wrecking Ball», κεφαλαιοποιώντας προφανώς την περίφημη προκλητική της εμφάνιση με τον μουσικό Ρόμπιν Θικ στα αμερικανικά μουσικά βραβεία MTV τον περασμένο Αύγουστο.

Το ιρλανδο-βρετανικό συγκρότημα One Direction είχε επίσης μια «καλή βραδιά», κατακτώντας το βραβείο για το καλύτερο ποπ, ενώ ο Χάρι Στάιλς, τραγουδιστής του συγκεκριμένου συγκροτήματος και γνωστός για τις σχέσεις του με διάσημα κορίτσια βραβεύτηκε για το καλύτερο στυλ.

Στον αμερικανό ράπερ Eminem δόθηκε το «Global Icon» βραβείο για το επίτευγμα ζωής μαζί με το καλύτερο hip- hop, μόλις μία εβδομάδα αφότου ανακηρύχθηκε καλλιτέχνης της χρονιάς στα πρώτα μουσικά βραβεία YouTube.

Ο Τζάστιν Μπίμπερ διατήρησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τα πρωτεία στην κατηγορία καλύτερος άνδρας τραγουδιστής, ενώ η Μπιγιονσέ και ο Μπρούνο Μαρς κέρδισαν τα βραβεία για την καλύτερη live μπάντα και το καλύτερο κομμάτι αντίστοιχα.