Κάποιοι, όπως η διεθνούς φήμης εικαστική περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς, υπόσχονται μια αγκαλιά για κάθε (διαδικτυακό) χορηγό. Κάποιοι άλλοι, όπως ένα ίδρυμα για τα δελφίνια του Αμβρακικού, καλύτερες ημέρες για τα αγαπημένα θηλαστικά. Οι περισσότεροι, όπως δυο-τρεις πρωτοπόρες ελληνικές θεατρικές ομάδες, υπόσχονται στους θεατές-χορηγούς μία (ή και περισσότερες) βραδιά τέχνης. Ο τρόπος πραγμάτωσης είναι μια νέα διεθνής τάση και συμπίπτει και στις τρεις περιπτώσεις: το ίδιο το κοινό γίνεται χορηγός και μοχλός υλοποίησης ενός καλλιτεχνικού ή κοινωνικού οράματος.Η συμμετοχή αποδεικνύεται εντυπωσιακή σε όλα τα σχέδια. Και το αποτέλεσμα έχει, εν τέλει, τη χαρά της συμπαραγωγής και της συνδημιουργίας

Στο όνομα της τέχνης, κρεμάστηκε γυμνή σε έναν τοίχο και χάραξε το στομάχι της με ένα ξυράφι. Ετριψε πάνω της ματωμένα κόκαλα με σκουλήκια σε ένα βρωμερό υπόγειο, στάθηκε ακίνητη όταν επισκέπτες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 72 αντικείμενα τα οποία μπορούσαν να της προκαλέσουν ευχαρίστηση ή πόνο. Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, κάθησε σιωπηλή για επτά ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Από εκεί πέρασαν 750.000 άνθρωποι που μπορούσαν να καθήσουν απέναντί της και να κάνουν ό,τι ήθελαν.

Ο λόγος για τη σερβικής καταγωγής καλλιτέχνιδα Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η οποία στα εξήντα επτά της και ύστερα από σαράντα χρόνια καριέρας ετοιμάζεται για το πιο τολμηρό της εγχείρημα. Στη μικρή πόλη Χάτσον, δύο ώρες έξω από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, η Αμπράμοβιτς πρόκειται να στεγάσει σε ένα κτίριο 3.000 τετραγωνικών μέτρων ένα ινστιτούτο με το όνομα MAI (Marina Abramovic Institute), το οποίο θα είναι και το αποκορύφωμα της τέχνης της: ένα μέρος, όπως λέει, που θα είναι μια Μέκκα για τους καλλιτέχνες, επιστήμονες και στοχαστές, αλλά και για όσους θέλουν να φορέσουν λευκές ρόμπες εργαστηρίου και για τρεις ώρες να υποβληθούν σε ασκήσεις «καθαρισμού» του μυαλού και του σώματος. Οι αρχιτέκτονες Ρεμ Κούλχας και Σοχέι Σιγκεμάτσου έχουν αναλάβει την ανακαίνιση του κτιρίου που αγόρασε η Αμπράμοβιτς για 950.000 δολάρια και δώρισε στο ινστιτούτο. Εως σήμερα έχει πληρώσει από την τσέπη της 1,5 εκατ. δολάρια και η καλλιτέχνις ελπίζει ότι θα ανοίξει τις πόρτες του το 2015.

Το ποσό που χρειάζεται αγγίζει τα 20 εκατ. δολάρια. Φέτος το καλοκαίρι, λοιπόν, η Αμπράμοβιτς στράφηκε στην ιστοσελίδα Kickstarter προκειμένου να συγκεντρώσει όσα χρήματα μπορούσε μέσω του Crowdfunding. Μέσα σε έναν μόλις μήνα συγκεντρώθηκαν 661.452 δολάρια. Οσοι έδωσαν από ένα δολάριο θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο event «The Embrace», όπου η καλλιτέχνις θα αγκαλιάσει έναν έναν τους 1.359 χορηγούς. Το γεγονός πρόκειται να λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη και σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Εκείνοι που δώρισαν πάνω από δέκα χιλιάδες δολάρια, έξι άνθρωποι συνολικά, πρόκειται να παρευρεθούν σε δείπνο με την Αμπράμοβιτς, όπου θα τους μάθει να μαγειρεύουν παραδοσιακές σούπες.

Πώς λειτουργεί λοιπόν το Crowdfunding, η χρηματοδότηση από το πλήθος, όπως σημαίνει και η λέξη; Με ένα κλικ σε μία από τις πεντακόσιες ιστοσελίδες –ηλεκτρονική πλατφόρμα χρηματοδότησης δημιουργικών πρότζεκτ –που υπάρχουν παγκοσμίως, όπως Kickstarter, Indiegogo, RocketHub, FundRazr,κ.ά. Οσο περίεργο και αν ακούγεται, στην πράξη το εγχείρημα έχει αποτέλεσμα. Οι πλατφόρμες είναι ανοιχτές σε όλους, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται. Ο καθένας μπορεί να αναρτήσει την πρότασή του, από οποιαδήποτε μορφή τέχνης μέχρι την καλλιέργεια λαχανικών, την αποκατάσταση ενός σπασμένου παραθύρου σε ένα ιστορικό κτίριο, ακόμα και τη χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός πηγαδιού στην Κένυα. Τα πάντα έχουν την κατηγορία τους και ο χορηγός – χρηματοδότης καλείται να κάνει πρώτα εγγραφή, στη συνέχεια να επιλέξει το πρότζεκτ που θέλει και να το χρηματοδοτήσει. Αυτό σημαίνει ότι η χορηγία γίνεται επώνυμα, ωστόσο μόνο ο δημιουργός ενός πρότζεκτ μπορεί να δει τα στοιχεία του χορηγού. Η πληρωμή γίνεται μέσω πιστωτικής κάρτας και αν δεν μαζευτεί το απαιτούμενο ποσό, τότε τα χρήματα επιστρέφονται στον καθένα ξεχωριστά. Ανάλογα με την πλατφόρμα (που κρατά συνήθως το 4% του τελικού ποσού), ακόμα και το ελάχιστο ποσό που θα συγκεντρωθεί δίνεται στον δημιουργό.

Ταινίεςκαι δίσκοι

Μέσω του Crowdfunding, ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι συγκέντρωσε σχεδόν 1 εκατ. δολάρια για την καινούργια του ταινία και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζέιμς Φράνκο 320.000 δολάρια για να χρησιμοποιήσει σε τρεις ταινίες, βασισμένες στο βιβλίο του, «PaloAlto Stories».Η τραγουδίστρια Αμάντα Πάλμερ μάζεψε πέρυσι 1,2 εκατ. δολάρια για το σόλο άλμπουμ της. Τέλος, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζακ Μπραφ μέσα σε πέντε ημέρες συγκέντρωσε πάνω από 2 εκατ. δολάρια για την ταινία του «Wish I was Ηere» που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ του Σάντανς τον Σεπτέμβριο του 2014.