«Στο τέλος του πολέμου νομίζαμε ότι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός της Ακροδεξιάς είχε εξασθενήσει για πάντα. Αντ’ αυτού, βρίσκω τον εαυτό μου να αναλογίζεται τη δύναμη των εξτρεμιστικών ιδεών και την ικανότητά τους να αναγεννηθούν.Λένε ότι η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή γεννήθηκε και βρήκε έδαφος για να αναπτυχθεί λόγω της βαρύτατης κρίσης που βιώνει η Ελλάδα.Στη συνέχεια, όμως, διαβάζω ότι στη Νορβηγία το ξενοφοβικό κόμμα με το οποίο συνδέεται ο τρομοκράτης και δολοφόνος Αντερς Μπρέιβικ θα μπορούσε να μπει στην κυβέρνηση.Και τότε, αναδύεται η απογοήτευση, διότι πιστεύω ότι στη Νορβηγία δεν υπάρχει κρίση».

Με αυτά τα λόγια ο εκ των σημαντικότερων εν ζωή Ελλήνων ποιητών Τίτος Πατρίκιος περιγράφει την κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα της κρίσης στην ιταλική εφημερίδα «Kοριέρε ντέλα Σέρα», με αφορμή το ιταλικό βραβείο Λέριτσι Πέα που του απονεμήθηκε το Σάββατο για τη συνολική προσφορά του και την αναγνώριση της σημαντικής θέσης του στον χώρο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ποίησης. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βραβεία που απονέμονται στην Ιταλία με διεθνή χαρακτήρα σε προσωπικότητες που «ενισχύουν, προωθούν και διαδίδουν την ποίηση» τα τελευταία 60 χρόνια, διάκριση για την οποία τον συνεχάρη και ο έλληνας υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Με λίγα λόγια, είναι αυτή η δίψα για εξουσία πάνω στους άλλους που με προβληματίζει.Πιστεύω στη δημοκρατία, αυτή τη δημοκρατία που μερικές φορές την αισθάνεστε ως μια πολυτελή επιλογή.Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά τότε αυτό σημαίνει ότι μου αρέσει να έχω αυτή την πολυτέλεια», συνεχίζει ο 85χρονος Τίτος Πατρίκιος και προσωπικός φίλος από το 1969 με τον ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. «Την περυσινή χρονιά, η οποία ήταν για εμάς η χειρότερη, ένιωθα τη μεγαλύτερη γαλήνη για τρεις λόγους: οι παραγωγοί οίνου είχαν υπογράψει σύμβαση με την Κίνα για την πώληση 11 εκατ. φιαλών. Στο Παρίσι έκαναν ουρά για να αγοράσουν το ελαιόλαδό μας. Και, τέλος, επειδή έναν χρόνο πριν η εθνική ομάδα μας στο πόλο κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο. Αυτή τη χρονιά η αισιοδοξία έχει εδραιωθεί, διότι είμαι πεπεισμένος ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να αποφύγουμε την κατάθλιψη».