«Να σβήσει εκεί στου φεγγαριού την ασημένια αρένα / Που όντας παιδί καμώνεται βουβάλι πονεμένο / Να σβήσει μέσα στη νυχτιά χωρίς ψαριών τραγούδι / Στ’ άσπρα τα θάμνα του καπνού που η παγωνιά πετρώνει»

Το παραπάνω είναι ένα απόσπασμα από τον «Θρήνο για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και θα «ενώσει» τα νησιά του Αιγαίου την αυριανή νύχτα της πανσελήνου! Θα είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στις φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του αυγουστιάτικου φεγγαριού σε εκατό αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της χώρας –πλην της Ακρόπολης και του Ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο.

Με το ποίημα του Λόρκα για τον θάνατο του ταυρομάχου φίλου του που θα ακουστεί σε απαγγελίες του Αντι Γκαρσία, του Μάνου Κατράκη και του Νότη Περγιάλη και με μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου «συντονίζονται» στις δέκα το βράδυ η Αντίπαρος, η Ανδρος, η Ικαρία –στον Αγιο Κήρυκο και στον Κάμπο -, η Σύρος, η Τήνος, η Ιος, η Κίμωλος και η Σάμος.

Η ιδέα, όπως είπε στα «ΝΕΑ» η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη, ανήκει στην ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που έχει στην αρμοδιότητά της τις Κυκλάδες και δίνει μια ιδιαίτερη νότα στις εκδηλώσεις. Συνδέεται δε με τη δολοφονία του Λόρκα στις 19 Αυγούστου, ημερομηνία πολύ κοντινή στην πιο διάσημη πανσέληνο της χρονιάς. «Είναι μια ωραία ιδέα την ίδια ώρα οι κάτοικοι των Κυκλάδων να βλέπουν το ίδιο φεγγάρι και να παρακολουθούν την ίδια παράσταση».

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία και με τη συζήτηση περί απολύσεων στο Δημόσιο αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι των αρχαιολογικών χώρων εργάζονται δωρεάν προκειμένου να μη στερηθούν οι χιλιάδες πολίτες αυτή τη βραδιά τον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Εκείνο που επισημαίνει επίσης η κυρία Βλαζάκη είναι ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται χάρη στην προσπάθεια τοπικών φορέων και των δήμων.

Σε πολλά νησιά οι εκδηλώσεις για τη γιορτή του «χρωματιστού» φεγγαριού ξεκινούν με την ανατολή του ολόγιομου φεγγαριού – πέρα από το άνοιγμα των χώρων έως αργά (στις περισσότερες περιπτώσεις έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα).

Στην Αντίπαρο θα υπάρχει η φωτογραφική έκθεση «Ωλίαρος – Ιχνη Προγόνων» με θέμα τα αρχαιολογικά ευρήματα από την Αντίπαρο και τα νησιά της.

Επίσης στο ίδιο νησί, υπό τον τίτλο «Θεατρικές πράξεις στο φως του φεγγαριού», εντάσσονται μονόλογοι και μονόπρακτα των Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Τενεσί Ουίλιαμς, Ζαν Κοκτό. Ο «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας» θα ακουστεί στις 11 μ.μ. στη Σίφνο, στην Πάρο, στη Μήλο, στη Μύκονο, στη Νάξο, στη Σαντορίνη και στην Αμοργό. Στη Σαντορίνη, πριν από τη «νοερή» ένωση, στις 11 μ.μ., με τα άλλα νησιά, θα ακουστούν τραγούδια σε ποίηση Λόρκα.

Μουσικές συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας αλλά και θεατρικές παραστάσεις και λόγου γιορτάζουν την ξεχωριστή νύχτα του τελευταίου ημερολογιακά μήνα του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στις 9 το βράδυ, το κοινό θα συναντήσει τη Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας σε εκδήλωση με τίτλο «Ελα να ακούσουμε το φεγγάρι». Οσοι επισκεφθούν αύριο το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν το φεγγάρι με τηλεσκόπια ενώ θα παρουσιαστούν χάρτες του ουρανού καθώς και οι αστερισμοί και τα ουράνια σώματα και σε σουίνγκ ρυθμούς θα χορέψουν όσοι επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας.

Η θεατρική ομάδα των φίλων καρκινοπαθών Εδεσσας παρουσιάζει, στον Αρχαιολογικό Χώρο Λόγγου τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» στις 9 το βράδυ. Εως τις 1 το πρωί θα είναι ανοιχτά ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνος και το Ανάκτορο της Κνωσού.

Ολόκληρο το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις της πανσελήνου