Η Πάτι Σμιθ, η Νταϊάνα Κραλ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Ολιβιέ Πι, ο Θόδωρος Κουρεντζής και ο Τόμας Οστερμάιερ είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Λούκο.

Ο κ. Λούκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και για τελευταίας στιγμής προσθήκες στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες να παρουσιαστεί στην Αθήνα τον Ιούλιο το νέο έργο του Μπομπ Γουίλσον με πρωταγωνιστές τους Γουίλιεμ Νταφόε και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ.

Το πρόγραμμα άργησε να ανακοινωθεί, καθώς δεν είχε επιβεβαιωθεί η παραμονή του Γιώργου Λούκου στο τιμόνι του Φεστιβάλ.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» σχολίασε ο ίδιος με χιούμορ στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου. «Ισως του χρόνου να πρωτοτυπήσουμε ακόμη περισσότερο: να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα, μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ» είπε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τζαβάρα.

«Σταθερός στόχος του Φεστιβάλ την τελευταία επταετία υπήρξε η ισότιμη ανάδειξη της ελληνικής σκηνικής δημιουργίας με την τέχνη των άλλων χωρών. Φέτος, λόγω της δυσοίωνης οικονομικής κατάστασης, κρίναμε ότι θα έπρεπε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή, δίνοντας βήμα σε καταξιωμένους, σε νέους αλλά και σε πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες» σχολίασε ο κ. Λούκος για τη διαμόρφωση του φετινού προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει επίσης, πολλές νεανικές ομάδες.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ αναζητά τη θέση του στο ποικιλόμορφο τοπίο όπου, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι, «συχνά επανέρχονται ζητήματα σχετικά με την απειλή της σταδιακής εξοικείωσης με το κακό του φασισμού, του καταναλωτισμού και των οικονομικών συμφερόντων».

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί την «Ιλιάδα», ο Γιάννης Κακλέας επιχειρεί μια 24ωρη παράσταση-κατάδυση στο σύμπαν του Μπέκετ, η Λένα Κιτσοπούλου σκηνοθετεί τη νουβέλα του Κλάιστ η «Μονομαχία», ενώ ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί τη «Γυναίκα της Ζάκυθος».

Η Ρούλα Πατεράκη υπογράφει τη σκηνοθεσία του έργου του Γιώργου Βέλτσου «Η φωνή», ο Τόμας Οστερμάιερ επιστρέφει με τον «Εχθρό του Λαού» του Ιψεν, ο γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Ολιβιέ Πι δοξάζει με τη γυναικεία μεταμφίεση την ουσία της θεατρικής σύμβασης στην «Miss Knife»,ενώ ο Παπαϊωάννου παρουσιάζει την «Πρώτη Υλη».

Οι Νίκος Χατζόπουλος και Ακύλλας Καραζήσης, συνεργάζονται ξανά μετά την επιτυχία της παράστασης «Οταν έκλαψε ο Νίτσε» και συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία του έργου του Σίλλερ «Ερωτας και ραδιουργία».

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επαναλαμβάνει μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις του περσινού καλοκαιριού, το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, στην Πειραιώς 260.

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έρχεται ο πρωτοεμφανιζόμενος στην Ελλάδα σκηνοθέτης και διευθυντής του γαλλικού Théâtre de la Ville Εμμανουέλ Ντεμαρσύ-Μοττά για να παρουσιάσει τον «Ρινόκερο» του Ιονέσκο.

Χορός, μουσική (κλασσική, αλλά και ροκ-τζαζ) και εικαστικά έχουν επίσης την τιμητική τους στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Βαλίτσες για την Επίδαυρο

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου έχει φέτος μεγαλύτερη διάρκεια, από αρχές Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου, ενώ αγκαλιάζει την τραγωδία, το σατυρικό δράμα, τον Αριστοφάνη και τον Μένανδρο, καθώς και μια πειραματική δουλειά.

Παράλληλα ετοιμάζεται και μια θεατρική γιορτή που θα συνδυαστεί με τις γιορτινές μέρες του Δεκαπενταύγουστου: Η θρυλική «Γκόλφω» του Περεσιάδη στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου θα ζωντανέψει για μια μοναδική βραδιά στα αρχαία ερείπια (17 Αυγούστου).

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, και τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ζωντανεύει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου φέρνει τη «Σαμία» του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη.

Ανάμεσά τους και η «Μήδεια» που είναι άντρας στην παράσταση της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη που σκηνοθετεί ο Σπύρος Ευαγγελάτος.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος υπογράφει τη μουσική και τη σκηνοθεσία του αριστοφανικού «Πλούτου».

Η αυλαία κατεβαίνει με την ερευνητική ομάδα Χώρος του Σίμου Κακάλα σε μια παράσταση βασισμένη σε σπαράγματα των τριών τραγικών και αποσπάσματα από το «Σύσσημον» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ολόκληρο το πρόγραμμα των θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εικαστικών

Ολόκληρο το πρόγραμμα των συναυλιών