Σήμερα ο χώρος του βιβλίου περνάει την πρώτη μεταπολιτευτική του κρίση, με κλείσιμο βιβλιοπωλείων, έλλειψη ρευστότητας στους εκδοτικούς οίκους, μείωση της εκδοτικής παραγωγής. Υπήρχε όμως και άλλοτε κρίση, τη δεκαετία του 1930. Θα μιλήσουν γι’ αυτή ιστορικοί όπως η Επίκουρη Καθηγήτρια Άννα Καρακατσούλη και ο Βάσιας Τσοκόπουλος, στη διημερίδα για το βιβλίο που ξεκινά την Παρασκευή το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αίθουσα Ιω. Δρακόπουλος) και συνεχίζεται το Σάββατο, με πρωτοβουλία των Εκδόσεων των Συναδέλφων και θέμα: «Το ελληνικό βιβλίο στην κρίση: Σκέψεις για το παρελθόν, παρατηρήσεις για το παρόν, ιδέες για το μέλλον».

Το απόγευμα της Παρασκευής είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση, από πανεπιστημιακούς και ερευνητές, πτυχών από την ιστορία των εκδόσεων και της τυπογραφίας της νεώτερης και σύγχρονης Ελλάδας. Εκτός από τη δεκαετία του ’30, θα αναλυθεί η εικοσαετία 1960-1980 (από τον εκδότη Λουκά Αξελό των εκδόσεων Στοχαστής), η συγκρότηση του συνδικάτου εργατών τύπου στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, επίσης οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην εκδοτική αλυσίδα με τα χρόνια.

Τη δεύτερη μέρα ο λόγος θα δοθεί σε συγγραφείς, εκδότες, επιμελητές, μεταφραστές, βιβλιοπώλες και τους εργαζόμενους του χώρου που θα μιλήσουν για τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα, μετά από τρία χρόνια οικονομικής ύφεσης. Θα τεθούν και ζητήματα όπως η ψηφιακή τεχνολογία, το μέλλον των βιβλιοθηκών στη χώρα μας (της Εθνικής Βιβλιοθήκης καθώς και των δημόσιων και δημοτικών) ενώ θα αναδειχθούν οι προοπτικές του κλάδου για την επιβίωσή του και για το μέλλον του ελληνικού βιβλίου.

Συμμετέχουν: Λουκάς Αξελός, Τόνια Αράχωβα, Χρήστος Αστερίου, Νικόλας Βουλέλης, Έφη Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλωσσιώτης, Βασίλης Γραμμέλης, Νίκος Δαββέτας, Δημήτρης Δημόπουλος, Αθηνά Ζηζοπούλου, Κρίτων Ηλιόπουλος, Άννα Καρακατσούλη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Νίκος Λαμπρόπουλος, Νίκος Μέλιος, Χριστίνα Μπάνου, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παυλόπουλος, Μανώλης Πιμπλής, Παναγιώτης Σουλτάνης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Βάσιας Τσοκόπουλος, εργαζόμενοι επιμελητές-μεταφραστές και βιβλιοϋπάλληλοι.

* Η διημερίδα θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Ιω. Δρακόπουλος» στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), την Παρασκευή, 10 Μαΐου, 18:00-21:00 και το Σάββατο, 11 Μαΐου, 9:30-14:30 και 17:30-21:00.