Δεν πρόλαβε να συσταθεί η επιτροπή αυτοψίας από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ώστε να επισκεφθεί τον ναό του Απόλλωνος Ζωστήρος στην πλαζ του Αστέρα της Βουλιαγμένης (χθες το βράδυ) και σήμερα κιόλας έσπευσε να προβεί σε αυτοψία.

Η άμεση λειτουργία της επιτροπής, που ορίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, οφείλεται στο γεγονός ότι ο ναός του 6ου αι. π.Χ. που ήταν το σημείο εκκίνησης των Αθηναίων για το προσκύνημά τους στη γενέτειρα του Απόλλωνα, το ιερό νησί της Δήλου, ανήκει στον χώρο που πρόκειται να πωληθεί.

Σκοπός της επιτροπής είναι να εξετάσει εκ νέου τον αρχαιολογικό χώρο που είναι εγκλωβισμένος εντός της πλαζ και απρόσιτος στο ευρύ κοινό, αν δεν πληρώσει το «τσουχτερό» εισιτήριο εισόδου στον χώρο.

Σκοπός της, επίσης, είναι να καθορίσει ζώνη απολύτου προστασίας γύρω από το ναό, που έτσι κι αλλιώς βάσει Συντάγματος δεν μπορεί να πωληθεί στους νέους ιδιοκτήτες του χώρου

Η κήρυξη ζώνης προστασίας απλώς θα προσφέρει μία επιπλέον προστασία στον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να μην μπορεί ούτε να θιγεί, ούτε να χτιστεί κάποιο οικοδόμημα στον περιβάλλοντα χώρο του.

Το θέμα που έχει προκύψει, ωστόσο, είναι ότι ο ναός δεν είναι το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα στο συγκρότημα του Αστέρα.

Δίπλα στις καμπάνες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα της 3ης χιλιετίας π.Χ., αλλά και κτίρια του 5ου και 4ου αι. π.Χ.

Ομως για αυτά δεν ελήφθη ανάλογη πρόνοια για την προστασία τους και πρόκειται η όποια μέριμνα να ληφθεί μελλοντικά, χωρίς να διευκρινιστεί ακριβώς το πότε.