Η τέχνη της μεταμφίεσης μπορεί, ακόμη και σε περίοδο κρίσης, να γίνει έκφραση συλλογικής χαράς. Φτάνει να προσθέσεις μουσική από όλον τον κόσμο, καλλιτέχνες, χορευτές και οπαδούς της διασκέδασης και του κεφιού που θα χαλαρώσουν τα όρια μεταξύ του «ξένου Αλλου» και του «φοβισμένου Εμείς».

Αυτή ήταν η πρόθεση –και η επιτυχημένη έκβαση –της τριήμερης δράσης κατοίκων της περιοχής του Κεραμεικού – Μεταξουργείου και του Cine Κεραμεικός. Οι μεν διοργάνωσαν το προχθεσινό Καρναβάλι και οι δε το τριήμερο World Jazz + Swing Music Festival. Και κατάφεραν με ήχους αφρικανικών κρουστών, βραζιλιάνικων ρυθμών, χορών από την Κάτω Ιταλία, κρουστών της Μακεδονίας, χάλκινων πνευστών από τη Νέα Ορλεάνη να φτιάξουν το μείγμα μιας γιορτής που χώρεσε και ένωσε τις διαφορετικές ομάδες πληθυσμού της πόλης.

Ηταν η τέταρτη διοργάνωση για το Καρναβάλι του Κεραμεικού, το οποίο στήθηκε με την προσωπική δουλειά, τη δημιουργική φαντασία και τα κεράσματα των κατοίκων της περιοχής. Δεν υπήρχαν χρήματα χορηγών, αλλά προσωπικές προσφορές σε εργασία και υλικά, τα οποία ανακυκλώθηκαν για να προκύψουν τα δύο άρματα, μια καρότσα κλειστού τύπου στολισμένη με πολλά μπιχλιμπίδια και ένα μεγάλο καράβι. Ενώ ο ανθρωπόμορφος Καρνάβαλος φέτος κατάφερε να παρακινήσει ακόμη και τους δύσπιστους κατοίκους της Chinatown να συμμετάσχουν στη γιορτή των μεταμφιεσμένων εαυτών, χάρη στην παρουσία και ενός κινέζικου δράκου που συμπλήρωσε την πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα της γιορτής. Το αποκορύφωμά της στην Πλατεία Αυδή συγκέντρωσε περίπου 2.000 καρναβαλιστές.