Αν ο Μπάτμαν είναι ο πιο αγαπητός σούπερ ήρωας στα κόμικς και στη μεγάλη οθόνη, τότε στον υπαρκτό κόσμο ο Ιάσονας είναι ο μυθικός σούπερ ήρωας που έχει γράψει ιστορία με θαυμαστά κατορθώματα. Αργώ, Χρυσόμαλλο Δέρας, Αργοναυτική Εκστρατεία. Πάνω σε αυτόν τον πανάρχαιο μύθο ενός ήρωα στα όρια του υπαρκτού βασίστηκε η βραβευμένη βρετανική ομάδα Temple Theatre και δημιούργησε την παράσταση «Unmythable».

«Ο τίτλος είναι ένα λογοπαίγνιο πάνω στις λέξεις, περισσότερο με την λέξη «unmissable» που συνήθως λέμε για μια παράσταση που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Unmythable λοιπόν, γιατί κανένας δεν επιτρέπεται να χάσει τους ελληνικούς μύθους», λέει ο Πολ Ο’Μάονι.

Με βάση το Μπέρμιγχαμ, ο Ο’Μάονι δημιούργησε μαζί με τον Μάικ Τουέντλ την ομάδα Temple Theatre. Εχοντας εκπαιδευθεί στη Σχολή Lecoq και στον περίφημο Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο (Royal Shakespeare Company), παρουσιάζουν παραστάσεις που συνδυάζουν το σωματικό θέατρο με την αφήγηση. Η συγκεκριμένη παράσταση έχει ταξιδέψει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και έγινε sold out στο Fringe του Εδιμβούργου.

«Ολοι οι μύθοι της αρχαίας Ελλάδας σε μία μόνον ώρα. Ετοιμαστείτε για το ταξίδι της ζωής σας, σαλπάρετε με τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες στη μεγαλύτερη αποστολή τους! Ακούστε την ιστορία της «Οδύσσειας» από την πλευρά ενός απλού στρατιώτη, δείτε τι έκανε ο βασιλιάς Μίδας όταν του τελείωσε όλο το χρυσάφι και ανακαλύψτε τι έγινε πραγματικά στον Δούρειο Ιππο» λέει η ομάδα του Temple Theatre.

Παθιασμένος με τους Ελληνες από μικρή ηλικία, τις φανταστικές ιστορίες τους και τη μεγάλη επιρροή που έχουν στον πολιτισμό, ο Πολ Ο’Μάονι είχε κάθε λόγο να επιλέξει την ελληνική μυθολογία. «Είναι φοβερό πώς αυτές οι ιστορίες μας κάνουν να καταλαβαίνουμε τον κόσμο και είναι απίστευτα διασκεδαστικές», τονίζει.

Στην παράσταση οι θεατές «μεταμορφώνονται» σε Αργοναύτες για να βοηθήσουν τον Ιάσονα να φέρει πίσω το Χρυσόμαλλο Δέρας. Κι έπειτα γίνονται συμμέτοχοι στους μύθους των Οδυσσέα, Ηρακλή, Ορφέα, Βελλεροφόντη, Νάρκισσου και Θησέα.

«Είμαστε συνεχώς απασχολημένοι πάνω στη σκηνή. Α! Ξέχασα ότι συμπεριλαμβάνουμε και την Τροία, την Πανδώρα, τη δημιουργία του ανθρώπου. Δεν σταματάμε να αλλάζουμε πρόσωπα, σε μια παράσταση που για εμάς είναι πρόκληση», λέει ο Ο’Μάονι και συμπληρώνει: «Εχουμε κρατήσει τη βασική δομή κάθε ιστορίας, αν και προσθέσαμε μια-δύο πινελιές που τις διαφοροποιούν. Πάντως, ο Ιάσονας χρειάζεται πολλή βοήθεια στην αποστολή του. Πόση βοήθεια… θα δείτε στο τέλος».