Μια ανάσα πριν την 85η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ και όλα δείχνουν πως ενδέχεται να κρύβει εκπλήξεις. Αν δεν βγουν αληθινές όλες οι προβλέψεις – και τα στοιχήματα – που θέλουν το «Argo» μεγάλο νικητή της βραδιάς.

Πριν από μερικές εβδομάδες κανένας δεν μιλούσε για την ταινία του Μπεν Αφλεκ. Φαίνεται ωστόσο πως η γνώμη κριτικών και κοινού άλλαξε μετά την εντυπωσιακή πορεία της το τελευταίο διάστημα με δεκάδες βραβεύσεις σε θεσμούς όπως στα Μπάφτα, στις Χρυσές Σφαίρες και στην Ενωση Αμερικανών Παραγωγών.

Τα γραφεία στοιχημάτων λοιπόν ποντάρουν στο «Argo» καθώς ποσοστό 27% των κριτικών κινηματογράφου της Αμερικής υποστηρίζουν, σύμφωνα με έρευνα του GoldDerby, ότι θα κερδίσει το Οσκαρ καλύτερης ταινίας.

Μέχρι πρότινος φαβορί ήταν η ταινία «Λίνκολν» που διεκδικεί Οσκαρ σε 12 κατηγορίες. Αργότερα το ξανασκέφτηκαν και υποστήριζαν τον «Οδηγό Αισιοδοξίας» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, το μιούζικαλ «Οι Αθλιοι» σε σκηνοθεσία Τομ Χούπερ ή το αμφιλεγόμενο «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου. Μέχρι που έκανε την έκπληξη το «Argo».

82% να το πάρει το Argo

Η πιθανότητα να κερδίσει το «Argo» εκτοξεύθηκε από 10% σε 82%, σύμφωνα με ανταλλακτήρια στοιχημάτων και με το Intrade. Το ίδιο δίνει ποσοστό μόλις 11,9% στην νίκη του «Λίνκολν».

Αν και έχει κερδίσει φέτος τις μεγαλύτερες διακρίσεις, ο Μπεν Αφλεκ δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος για Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας. Πράγμα που έχει συμβεί μόνον άλλες τρεις φορές στην ιστορία του θεσμού. Αυτή η «αδικία» έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις με αποτέλεσμα να θεωρείται ακόμη πιο πιθανή η νίκη του «Argo» ως μια προσπάθεια της Ακαδημίας να καλύψει την παράληψή της αυτή.

Στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας φαβορί θεωρείται ο Στίβεν Σπίλμπεργκ (με ποσοστό 31% σύμφωνα με τους κριτικούς κινηματογράφου των ΗΠΑ) αλλά δεν αποκλείεται να ακουστούν τα ονόματα των Ανγκ Λι («Η Ζωή του Πι») και Ντέιβιντ Ο. Ράσελ («Οδηγός Αισιοδοξίας»).

Φαβορί ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις

Το Οσκαρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας δεν φαίνεται να κρύβει εκπλήξεις. Καθώς ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις του «Λίνκολν» είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί με τα στοιχήματα στην Unibet να δίνουν απόδοση μόλις 1,03 και το 40% των κριτικών να υποστηρίζει ότι θα κερδίσει το βραβείο.

Αν και η Τζένιφερ Λόρενς ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες για το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου (με απόδοση 1,45 στο Unibet), είναι πιθανόν να γίνει η ανατροπή με την βράβευση της Τζέσικα Τσαστέιν («Zero Dark Thirty») η οποία ήταν και το φαβορί των πρώτων στοιχημάτων. Στην ίδια κατηγορία διαγωνίζονται και η μεγαλύτερη σε ηλικία υποψήφια Εμανουέλ Ριβά για την ερμηνεία της στο «Αγάπη», αλλά και η νεότερη Κουβενζανέ Γουόλις για την ταινία «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου». Κάποιοι λοιπόν δεν αποκλείουν το γεγονός ότι η Ακαδημία θα θελήσει να τιμήσει την 86χρονη Ρίβα την ημέρα μάλιστα των γενεθλίων της.

Μετά την παρουσίαση της απονομής πριν από δύο χρόνια, ήρθε η στιγμή που η Αν Χάθαγουεϊ θα κρατήσει το πολυπόθητο Οσκαρ. Καθώς τα στοιχήματα την θέλουν νικήτρια στην κατηγορία Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Οι Αθλιοι».

Τα πράγματα στην κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Κανένας από τους πέντε ηθοποιούς (Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τόμι Λι Τζόουνς, Κρίστοφ Βαλτς, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Άλαν Άρκιν) δεν ξεχωρίζει. Ισως ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Τόμι Λι Τζόουνς με ποσοστό για την νίκη 29% και 28% αντίστοιχα – λιγότεροι θεωρούν φαβορί τον Κρίστοφ Βαλτς.

Στην κατηγορία σεναρίου φαβορί είναι οι ταινίες «Zero Dark Thirty» και «Django: Ο Τιμωρός» με μικρή όμως διαφορά (28% και 27% αντίστοιχα σύμφωνα με το GoldDerby).

* Οι αφίξεις στο κόκκινο χαλί του Dolby Theatre θα παρουσιαστούν από το E! Entertainment, με μετάδοση που θα ξεκινήσει στη 1 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας). Η τελετή απονομής θα μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση από τα κανάλια Novacinema1 και NovacinemaHD – από τις 2.00. Εκδήλωση διοργανώνει η Nova και στην αίθουσα Embassy Nova Odeon.