Η δημιουργία έργων τέχνης από μασημένες τσίχλες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάθε τσίχλα πρέπει να μασηθεί για κάποια λεπτά, να ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων και να βρει αμέσως μετά την θέση της στον πίνακα ανάλογα με το χρώμα της. Γι’ αυτό και η χρωματική παλέτα από τσίχλες θέλει χρόνο και δουλειά για να δημιουργηθεί.

Εδώ και μερικούς μήνες η εικαστικός από την Ουκρανία Αννα – Σοφία Ματβέγιεβα αναζητά εκθεσιακό χώρο για τα έργα της, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται τα πορτρέτα από τσίχλες του συνιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς και του βρετανού μουσικού Ελτον Τζον. Προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον των φιλότεχνων της χώρας.

Για κάθε έργο χρησιμοποιεί, όπως λέει, 500 – 1.000 μασημένες τσίχλες, ενώ το βάρος του είναι περίπου πέντε κιλά. Το κόστος του δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Δεν είναι ωστόσο η μοναδική εικαστικός που άφησε τα πινέλα και άρχισε να μασάει. Ο Τζέισον Κρόνενγουαλντ από το Οντάριο του Καναδά δημιουργεί με μασημένες τσίχλες πορτραίτα ξανθών γυναικών από το 1996 για την σειρά έργων «Gum Blonde».

Δεν έχει χρησιμοποιήσει, όπως λέει, ποτέ πινέλα καθώς δημιουργεί τα χρώματα που θέλει αναμιγνύοντας διαφορετικές τσίχλες – και γεύσεις – στο στόμα. Κι έχει στήσει μια ομάδα που έχει αναλάβει… το μάσημα.

Ο βρετανός καλλλιτέχνης Μπεν Γουίλσον, από την άλλη, ζωγραφίζει πάνω σε πατημένες τσίχλες στον δρόμο με σκοπό να ομορφύνει τις γειτονιές του Λονδίνου. Μέσα από την τέχνη του περνά μηνύματα γύρω από ζητήματα όπως η αδιαφορία των πολιτών για το περιβάλλον και για την καθαριότητα της πόλης.

Για την δημιουργία κάθε έργου απαιτούνται από δύο ώρες έως και τρεις ημέρες. Από το 1998 έως σήμερα, ο Μπεν Γουίλσον έχει φιλοτεχνήσει περίπου 10.000 έργα στον δρόμο κι έχει αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις των αστυνομικών αρχών.. με επιτυχία.