Στην κατάμεστη αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών απονεμήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας τα βραβεία των κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2012 καθώς και τα βραβεία Κάρολος Κουν.

Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου απονεμήθηκε στον Βασίλη Παπαβασιλείου για την σκηνοθεσία της παράστασης «Του Κουτρούλη ο γάμος» στο Εθνικό Θέατρο. Το αντίστοιχο βραβείο Μουσικής απέσπασε ο αρχιμουσικός Θεόδωρος Κουρεντζής για το συναυλιακό και παραστατικό δίπτυχο των συνόλων της όπερας σε πανόραμα έργων ρώσων συνθετών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο φετινό Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος, που «παρέχει την ευκαιρία απόδοσης τιμής στον διαπρεπή λογοτέχνη, διανοητή και κριτικό θεάτρου Γιάννη Βαρβέρη, με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της πολύτομης έκδοσης των κριτικών του απάντων».

Ακόμη, θεσπίστηκε το Θεατρικό βραβείο «Γιώργου Κάρτερ» με τη χορηγία της διακεκριμένης βιολονίστας Ισμήνης Χρυσοχόου – Κάρτερ.

Βραβεία «Κάρολος Κουν» 2012

Το βραβείο Κάρολος Κουν στην κατηγορία της σκηνοθεσίας ελληνικού έργου απονεμήθηκε ισοτίμως στον Γιάννη Κακλέα για την σκηνοθεσία της «Αυλής των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Εθνικό Θέατρο και στον Στάθη Λιβαθινό για την σκηνοθεσία του «Ερωτόκριτου» του Βιτσέντζου Κορνάρου στο θέατρο Ακροπόλ.

Η Μπέτυ Αρβανίτη κέρδισε βραβείο Κουν για την ερμηνεία της στη θεατρική μεταφορά της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας.

Το βραβείο δραματουργίας ελληνικού έργου πήραν οι Ελένη Ράντου, Σάρα Γανωτή και Νίκος Σταυρακούδης για την κωμωδία τους «Κατάδικός μου» – σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

Έπαινος απονεμήθηκε στον Δημήτρη Δημόπουλο για την ελληνογερμανική συνάντηση φιλίας «Yasou Aida» που παρουσιάσθηκε στο Βερολίνο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Βραβεία Κριτικών Μουσικής 2012

Η διάκριση σε μουσικολογικό σύγγραμμα απονεμήθηκε στον Γιάννη Μπελώνη για το σύγγραμμα «Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967)» από τις εκδόσεις Κέντρου Ελληνικής Μουσικής.

Έπαινος απονεμήθηκε στην ανθολογία κειμένων, συνεντεύξεων και αναλυτικών σημειωμάτων έργων του συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου με τίτλο «Για τη Μουσική» (εκδ. Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, 2011).

Τιμητική διάκριση για πολιτισμικό οργανισμό της περιφέρειας απονεμήθηκε στο Ωδείον Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1894), δεύτερο παλαιότερο εν ενεργεία ωδείο στην Eλλάδα.

Η τιμητική διάκριση για δισκογραφική εργασία απονεμήθηκε στον δίσκο «Metamorphosis», με έργα οκτώ Ελλήνων συνθετών για σόλο όμποε ή όμποε και πιάνο, ερμηνευμένα από τον Σπύρο Κοντό και την πιανίστα Λητώ Θώμου (εταιρεία DNA Label). Και έπαινος, στον δίσκο της μεσοφώνου Μαρίτας Παπαρίζου με τίτλο «Vivaldi ma non solo» (εταιρεία MDG).

Στην κατηγορία του νέου καλλιτέχνη ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης έλαβε τιμητική διάκριση για τις ερμηνείες του ως Μπελκόρε στο «Ελιξήριο του Έρωτα» του Ντονιτζέττι και Βαλεντίνος στον «Φάουστ» του Γκουνώ σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και ως Μουσταφά Πασάς στην συναυλιακή παρουσίαση της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» του Καρρέρ.

Έπαινος και για τον κιθαριστή Αντώνη Λιοπύρη, για την ατομική του εμφάνιση «It’s all Dyens to me» στο «Ωδείο Φίλιππος Νάκας».

Βραβεία Κριτικών Θεάτρου 2012

Τιμητική διάκριση σε θεατρολογικό σύγγραμμα απένεμήθηκε στον κριτικό θεάτρου και λογοτέχνη Γιάννη Βαρβέρη με την ευκαιρία της έκδοσης των κειμένων κριτικής της περιόδου 2003-2010 υπό τον τίτλο «Η Κρίση του Θεάτρου τ. Ε΄» (Αθήνα, 2010, εκδόσεις Αλεξάνδρεια). Και στην κατηγορία διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου κέρδισε ο Γιάννης Χουβαρδάς για τη σκηνοθεσία του έργου «Περικλής» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, στο Εθνικό Θέατρο.

Έπαινος και στον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη για την σκηνοθεσία του έργου «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ.

Δεν δόθηκε τιμητική διάκριση σε νέο καλλιτέχνη αλλά έπαινος, ο οποίος απενεμήθηκε ισοτίμως στην Νεφέλη Κουρή για την ερμηνεία της στο ρόλο της Αρετούσας στον «Ερωτόκριτο» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και στην Λένα Παπαληγούρα για την ερμηνεία της στο έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όλγα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

Τιμητική διάκριση αρχαίου δράματος έλαβε ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, για την σκηνοθεσία της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Έπαινος και στην Αγγελική Κασόλα, για την σκηνοθεσία της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Πλούτος», που παρουσιάσθηκε από τη θεατρική ομάδα «Πείρα(γ)μα».