Με στόχο η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης να αποτελέσει μία από τις «Carte de visite» της Ελλάδας στο εξωτερικό αλλά και στην τουριστική αξιοποίηση της χώρας, ο νέος της καλλιτεχνικός διευθυντής (ανέλαβε μόλις τον περασμένο Μάιο) Αλέξανδρος Μυράτ παρουσίασε το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου που ήδη άρχισε.

Στόχος του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι να παρουσιάζεται κάθε χρόνο το έργο ενός έλληνα συνθέτη, αρχής γενομένης φέτος από τον Χρήστο Χατζή, τρία έργα του οποίου θα παρουσιαστούν από την ΚΟΘ στη μεθαυριανή συναυλία (30/9) αλλά και τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο από την ΚΟΘ.

Το σύνολο των προγραμματισμένων συναυλιών της ΚΟΘ θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ενώ η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση προγραμματίζει ήδη συναυλίες σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, αρχής γενομένης από τη Βέροια (στις 17 Δεκεμβρίου).

Η εναρκτήρια συναυλία της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου θα δοθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής με προσκεκλημένο τον γάλλο φλαουτίστα Πατρίκ Γκαλουά. Κεντρικό έργο είναι το κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα εγχόρδων «Αναχωρήσεις» του συνθέτη Χρήστου Χατζή, που μαζί με το «Νυχτερινό Σιωπητήριο» στη Μαδρίτη του Λουτσιάνο Μπέριο συνθέτουν το πρώτο μέρος της συναυλίας. Στο δεύτερο μέρος δεσπόζει η Ενατη Συμφωνία του Σοστακόβιτς που συνοδεύεται από μια διασκευή του γνωστού τραγουδιού «Τσάι για δύο».

Ακολουθεί στις 7 Οκτωβρίου το μουσικό αφιέρωμα στις αραβικές χώρες και το Ισραήλ, με έργα των Μαρσέλ Καλίφ (ανδαλουσιανή σουίτα για ούτι και ορχήστρα) και του Τυνήσιου Καμέλ Φερζάνι (κοντσέρτο για σύνολο αραβικής μουσικής).

Τον Νοέμβριο ακολουθούν η συμπαραγωγή της όπερας του Σεν-Σανς «Σαμψών και Δαλιδά» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής (4, 6, 9, 11 και 13/11), η εορταστική συναυλία για την ειρήνη με έργα Μπαχ, με συμμετοχή εννιά σημαντικών πιανιστών και υπό τη διεύθυνση του Ελληνοβρετανού Τζον Γεωργιάδη (22 και 23/12).

Την Πρωτοχρονιά η συναυλία αντλεί τους ήχους της από τον κινηματογράφο (από το θρυλικό «Οσα παίρνει ο άνεμος» ώς τους «Πειρατές της Καραϊβικής»).