∆έκα χρόνια µετά την οριστική καταστροφή των εντυπωσιακών αγαλµάτων του Βούδα στο Αφγανιστάν από τους Ταλιµπάν – τα οποία ήταν κηρυγµένα µνηµεία της παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς – , ένα άλλο γλυπτό του Βούδα όχι µόνο γλίτωσε και δεν είχε την τύχη των κάπου 2.750 έργων που εξαφάνισε η µανία των φανατικών µουσουλµάνων, αλλά εκτίθεται πλέον ασφαλές στο Βρετανικό Μουσείο.

Το άγαλµα ύψους 1,2 µ. (φωτογραφία) θεωρείται πως είχε κλαπεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καµπούλ κατά τη δεκαετία του ‘90 και πρόκειται για έργο το οποίο ανήκει στην τέχνη της Γκαντάρα, που είναι βαθιά επηρεασµένη από τα ελληνιστικά πρότυπα.

Πίσω από τη σωτηρία του γλυπτού βρίσκεται βρετανός έµπορος τέχνης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυµία του. Παθιασµένος µε την ελληνοβουδιστική τέχνη αναγνώρισε το άγαλµα που είχε δει στο Μουσείο της Καµπούλ – έναν Βούδα από τους ώµους του οποίου ξεπηδούν φλόγες κι από τα πόδια του αναβλύζει νερό – σε µια φωτογραφία που του έστειλε Ιάπωνας συνάδελφός του.

«Τον ικέτευα να το επιστρέψει, αλλά δεν ενδιαφερόταν, διότι στην Ιαπωνία δεν διώκεσαι ακόµη κι αν το αντικείµενο είναι κλεµµένο. Ετσι αποφάσισα να το αγοράσω», εξηγεί ο έµπορος.

Αν και υπήρχε κίνδυνος ο Βρετανός να έχει νοµικές συνέπειες αγοράζοντας το έργο τέχνης τελικά το τόλµησε µε τη στήριξη του Βρετανικού Μουσείου.

Πηγές θέλουν η αξία του να φτάνει τις 691.000 ευρώ, αλλά το µουσείο υποστηρίζει πως είναι «ανεκτίµητο». Και θα φιλοξενηθεί στο Βρετανικό Μουσείο έως τις 17 Ιουλίου, ενώ κατόπιν θα επαναπατρισθεί στο Αφγανιστάν.