Πολύτιμα δεδομένα που «μιλούν» τόσο για την ιστορία όσο και για την τοπογραφία ενός γνωστού -αγνώστου νησιού των Κυκλάδων, της Αντίπαρου, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα η ΚΑ ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η αρχαιολόγος δρ. Ζ. Παπαδοπούλου.

Κεραμικό εργαστήριο που παρήγε τρεις τουλάχιστον διαφορετικούς τύπους αμφορέων για κρασί και προμήθευε τις οινοπαραγωγικές μονάδες της περιοχής κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Αγίας Κυριακής στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Ορισμένες λαβές αγγείων μάλιστα φέρουν σφραγίδες με διακριτικά όπως ΠΑΡΙΩΝ -αποδεικνύει την οικονομική, πιθανότατα και πολιτική, εξάρτηση της Αντιπάρου από την γειτονική Πάρο – ΓΟΡΓΟΥ και ΚΛΕΩΝΟ<Σ> – ονόματα που ενδέχεται να συνδέονται είτε με τον ιδιοκτήτη του κεραμικού εργαστηρίου είτε με τον οινοπαραγωγό.

Στην άλλη άκρη του νησιού στο Αγριόκαστρο – στο βόρειοδυτικό άκρο – η σκαπάνη αποκάλυψε μια σημαντική προϊστορική πόλη των Κυκλάδων, αντίστοιχη με το Ακρωτήρι της Θήρας, τη Φυλακωπή της Μήλου και την Αγία Ειρήνη της Κέας, που ήκμασε στο πρώτο μισό της δεύτερης χιλιετίας. Λίγο νοτιοδυτικότερα εντοπίστηκε το νεκροταφείο της πόλης – από τα ελάχιστα αυτής της περιόδου που έχουν ανασκαφεί στον αιγιακό χώρο.

Σημαντικά θεωρούνται ένα χάλκινο εγχειρίδιο και το μαρμάρινο τμήμα ξίφους που βρέθηκαν όπως και αγγεία κυκλαδικής παράδοσης (ανάμεσα στα οποία και δίχρωμες μαστοπρόχοι, ορισμένες εκ των οποίων διακοσμούνται με τα χαρακτηριστικά πτηνά με το ερυθρό κυκλικό σώμα που είναι γνωστά από τη θηραϊκή και μηλιακή κεραμική) καθώς και εγχώρια αγγεία που μιμούνται μινωϊκούς τύπους (όπως καρποδόχες μικρού μεγέθους, ρυτό σε σχήμα καρποδόχης και γεφυρόστομοι σκύφοι).

Να σημειώσουμε πως η Αντίπαρος αποτελεί ένα από τα λιγότερο ερευνημένα αρχαιολογικά νησιά των Κυκλάδων. Όλες οι πληροφορίες, εκτός από τις έρευνες στο περίφημο σπήλαιο, προέρχονται από τις λαθρανασκαφές κατά 19ο αι.και από περιορισμένες επιφανειακές έρευνες, ενω ως μοναδική αρχαιολογική ανασκαφή αναφέρεται εκείνη του Χρήστου Τσούντα στα τέλη του 19ου αι. που αποκάλυψε πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο στη θέση Κρασάδες, στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου, ενώ στη θέση Μάντρα Δεσποτικού έχει ανασκαφεί Ιερό του Απόλλωνα.