Λουκέτο θα βρίσκουν σε λίγο όσοι αποφασίσουν ναφτάσουν ώςτον τάφο ενός από τους πιο διάσηµουςφαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, του Τουταγχαµόν. Αν και η συγκεκριµένη λύση δεν είναι προς το παρόν επίσηµη, θεωρείται χωρίς αµφιβολία δραστική και αρκετή για να προκαλέσειθόρυβο και αντιδράσεις, δεδοµένου ότι αφορά ένα από τα µνηµεία µε τη µεγαλύτερη επισκεψιµότητα παγκοσµίως.

«Αν δεν προνοήσουµε, σε 200 χρόνια τόσο ο συγκεκριµένος όσο και άλλοι τάφοι θα καταστραφούν εντελώς από την υγρασία που παράγεται από την αναπνοή και από τον ιδρώτα και τα χρώµατα από τιςτοιχογραφίες θα ξεθωριάσουν»,εξηγεί ο γενικός γραµµατέας του Ανώτατου Συµβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς. Ο τάφος του Τουταγχαµόν, που ανέβηκε στην εξουσία σε ηλικία εννέα ετών και πέθανε στα δεκαοκτώ, δεν είναι ο µοναδικός που θα κλείσει. Ηδη κλειστοί για το κοινό είναι οι τάφοι του Σέτιδος Α’, πατέρα του Ραµσή του Β’, που κράτησε την εξουσία µεταξύ των ετών 1314 και 1304 π.Χ., και της Νεφερταρί, συζύγου του Ραµσή Β’.

Πόλεµος όµως έχει ξεσπάσεικαι µόνο στην ιδέα όµως τηςαπαγόρευσης εισόδουστον τάφο του Τουταγχαµόν. Οχι τόσο από όσους θα ήθελαν να επισκεφθούν το µνηµείο, αλλά κυρίως από όσους εξαρτώνται οικονοµικά από την επισκεψιµότητά του.

Ο πολυµήχανος ΖάχιΧαουάς όµως έχειτη λύση στο συρτάρι.

«Ο µόνος τρόπος για να σωθεί το µνηµείο από την υγρασία, τους µύκητες και τον ανεπαρκή εξαερισµό είναι να παραµείνει προσιτό µόνο σε λίγους επαγγελµατίες αρχαιολόγους, οι οποίοικαι θα καταβάλλουνυψηλό αντίτιµο για την είσοδό τους, καιγια το ευρύ κοινό να φτιάξουµε αντίγραφο», λέει σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Για τον λόγο αυτόν έχει ήδηεπιστρατευθεί οµάδα ειδικών επιστηµόνων που µε τη βοήθεια της τεχνολογίας και ειδικά των λέιζερέχουν επιδοθεί σε αγώνα καταγραφής όχι µόνο των τοιχογραφιών, αλλά και των επιγραφών – και της παραµικρής λεπτοµέρειας.

«Θα µπορούσε να είναι µια προσωρινή λύση», υποστηρίζει η ειδική στην Αιγυπτιολογία στο Πανεπιστήµιο της Πίζας Μαριλίνα Μπετρό. «∆εν πρόκειται για µια πρωτοποριακή ιδέα. Εχει ήδη εφαρµοστεί στην Αλταµίρα. Οµως το αυθεντικό απέχει πολύ από τοαντίγραφο». «Η προστασία της ιστορίας µαςείναι πιο σηµαντική από τον τουρισµό», επιµένει ο Ζάχι Χαουάς.

Αρχαιολογική Ντίσνεϊλαντ


Οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ήδη γίνει εµφανείς, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως θα δηµιουργηθεί µια αρχαιολογική Ντίσνεϊλαντ. «Πώς είναι δυνατόν να εκτιµήσει και να κατανοήσει κάποιος έναν πολιτισµό επισκεπτόµενος αντίγραφα;

Ενας γλύπτης του 21ου αιώνα δεν θα είναι ποτέ του ίδιου επιπέδου µε έναν καλλιτέχνη της αρχαίας Αιγύπτου», επισηµαίνει ο επί 25 χρόνια ξεναγός Μπαζάαµ Αλ Σαµαά. Και τάσσεται υπέρ της πρόσβασης του κοινού σε τάφους µικρότερης σηµασίας, αλλά πολύ ενδιαφέροντες. «Εχω διαπιστώσει ιδίοις όµµασι την αλλοίωση των χρωµάτων στις τοιχογραφίες. Οι αρχαιότητες όµως είναι σαν τους ανθρώπους. Οσο γερνάνε χρειάζονται περισσότερη προσοχή».