Η Ακρόπολη και η Αθήνα μετακομίζουν… στη Σαγκάη. Δεν μεταναστεύουν λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά ταξιδεύουν μέσω μιας σπονδυλωτής έκθεσης που φέρει τον τίτλο «Η Ακρόπολη της Αθηνάς και η πόλη της Αθήνας: Από την Αρχαιότητα στον 21ο αιώνα» για να διαφημίσουν τον ελληνικό πολιτισμό επί 184 ημέρες, στη σημαντικότερη φετινή διεθνή έκθεση, τη Shanghai World Εxpo 2010. Και όλα αυτά τη στιγμή που τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια αποφασίζουν να μη ρίχνουν άγκυρα στον Πειραιά ύστερα από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι.

Η αρχαία και η σύγχρονη πόλη, η αρχιτεκτονική, τα μουσεία και η ένταξη των αρχαιοτήτων στη σύγχρονη ζωή είναι μερικοί από τους άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η έκθεση στη Βιβλιοθήκη της Σαγκάης (10-20 Ιουνίου) με τη συμμετοχή μουσείων όπως το Νέο Ακρόπολης, το Νομισματικό και το Επιγραφικό, αλλά και φορέων όπως η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρω Η Αθηνά της Πνύκας, η αμφιπρόσωπη ερμαϊκή στήλη του Αριστοτέλη, μια μαρμάρινη επιτύμβια λήκυθος με παράσταση πολεμιστή και η στήλη του αθλητή Στεφάνου είναι μερικά από τα γλυπτά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που θα δώσουν το «παρών» στην έκθεση του Μουσείου της Σαγκάης που είναι αφιερωμένη στην ιδεώδη πόλη.

Παράλληλα, η Ελλάδα ανάμεσα σε άλλες δράσεις θα παρουσιάσει ντοκιμαντέρ για τους Γ. Σεφέρη και Κ.Π. Καβάφη, ελληνικές ταινίες («Ακαδημία Πλάτωνος» και «Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί»), μουσικοχορευτικά δρώμενα σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου και δωρεά αρχαιολογικών και εικαστικών στη Βιβλιοθήκη της Σαγκάης.